"Escolteu-nos", un projecte pilot per acostar la vida política als joves
La Coordinadora d’ONG Solidàries i la Diputació de Girona han engegat el projecte pilot "Escolteu-nos" que té com a objectiu incidir en el coneixement i la identificació dels joves gironins amb les institucions democràtiques. Fotos: Miquel Millan/ DdGi
En aquest projecte pilot hi participen tretze alumnes de l’Institut Salvador Espriu de Salt que estan cursant l’assignatura optativa "Ciutadania, política i dret" de primer de batxillerat. Fins al moment, l’alumnat s’ha format sobre ODS i el dret a la participació política. I en concret, el projecte se centra en la Diputació de Girona com a exemple d’institució democràtica.
Després de la formació teòrica, ahir va ser el torn de conèixer la Diputació i van ser rebuts al saló de sessions de la corporació, pel mateix president de la Diputació, Miquel Noguer. La visita va comptar també amb reunions dels joves amb els diversos grups polítics (Junts x Cat, ERC, PSC, CUP, Independents de la Selva i Tots per l’Empordà), així com la visita de les instal.lacions. Justament, dos dels diputats amb els que van coincidir ahir els joves (Joan Fàbregas d’ERC i Marta Guillaumes de la CUP) havien anat al mateix institut saltenc que ells.
«Els joves s'han implicat molt en el projecte des del principi. La política és un tema que senten lluny però estan aprenent molt sobre les diferents maneres de participar políticament i sobre com funcionen les institucions que tenen més properes, com la Diputació.» diu Núria Palomar, tècnica de la Coordinadora d’ONG Solidàries, que afegeix: «Poder tenir una relació tant directa amb els diputats és, sens dubte, un factor decisiu en la seva motivació.»
El projecte Escolteu-nos inclou dues visites més a la Diputació de Girona. El proper 21 de febrer, es tornaran a reunir amb els grups polítics i, posteriorment, presenciaran el desenvolupament del ple ordinari de la Diputació. Finalment, el 16 de març, ells mateixos protagonitzaran un ple en el qual debatran una moció que hauran treballat prèviament a l’institut i que els permetrà expressar les seves inquietuds. Les visites seran enregistrades i se n’editarà un petit reportatge que s’emetrà durant la tercera Jornada dels ODS, que la Diputació de Girona organitzarà el proper 24 de març
El projecte, impulsat per la Coordinadora d’ONG Solidàries i la Diputació de Girona, dona continuïtat a una col·laboració que va néixer l’any passat amb «ODS als instituts gironins», en què una exposició va itinerar per vuit instituts de secundària gironins, un per cada comarca. Aquest projecte, de fet, es manté actiu enguany.
La Diputació de Girona i la Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines posem en marxa una campanya que, durant el curs escolar 2021-22, treballarà el contingut dels Objectius de Desenvolupament Sostenible a vuit instituts de les comarques gironines, un de cada comarca.
L'entitat ASOCOLGI -Associació Sociocultural de Colombians per a la Integració a Girona- impulsa diverses formacions amb l’objectiu de millorar la participació dels migrants als espais sociopolítics gironins. Aquestes formacions formen part del projecte europeu Depart, que lidera l’associació colombiana, en col·laboració amb l’Ajuntament de Girona i la coordinació de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Quatre tallers a Salt, Banyoles, Girona i Figueres on parlar sense embuts i des de la pròpia experiència dels reptes que cal afrontar per aconseguir que les persones migrants siguin incloses i s’acabin implicant en la vida política i social. Parlem de “Veus Migrants Lab” la nova proposta d'Azahara. Fotos: Azahara