Enlabuena, nova proposta radiofònica digital
Dijous passat començava a emetre Enlabuena, una plataforma de ràdio digital vinculada a l’ONGD Dagua. Aquest nou espai comunicatiu neix amb la voluntat de sensibilitzar la ciutadania en Drets Humans.
Enlabuena, que és una proposta amb ADN colombià i vocació gironina, no podia escollir millor moment per començar a funcionar, just quan la comunitat colombiana de Girona i la ciutadania en general tenen els ulls posats en les protestes desencadenades per la proposta de reforma tributària del president colombià Iván Duque, que hagués afectat -si no s’hagués retirat- els més vulnerables i castigats per la pandèmia.
Aquesta reforma tributària, ara retirada, incloïa una pujada d’impostos i d'IVA en tots els productes de la la cistella bàsica i, a més, venia acompanyada d'una polèmica reforma sanitària i un augment en la despesa militar i armament que va indignar molt la població. I no és per menys, Colòmbia és un país on les desigualtats i la pobresa i pobresa extrema afecta al 42.5% de la població, uns 6,8 punts més que el 2019. S'ha retrocedit una dècada pel que fa a les xifres en la lluita contra la pobresa.
Per a la inauguració d'Enlabuena, doncs, l’emissora va comptar amb un convidat de luxe: el colombià Elmer Montaña, advocat penalista, ex fiscal seccional, portaveu del col·lectiu Control Ciudadano Colombia i defensor de Drets Humans, que va explicar amb tot detall i des de la primera línia, les vulneracions que està patint la ciutadania des de que comencessin les protestes a finals d’abril. Podeu recuperar el programa i la conversa en aquest podcast. Podeu escoltar l'emissora de dilluns a divendres d'11 a 13h i també descarregar-vos els continguts en podcasts.
Enlabuena vol aportar continguts socials, culturals i informació de servei, en favor de la convivència ciutadana i el respecte dels drets humans. Hem parlat amb l'Olga i l'Estefania de Dagua.
Qui forma l’equip d'Enlabuena?
Darrera l’equip de la ràdio hi ha 6 joves -Luisao, Geizha, Luisa, Wiston, Geisler, Angie-, que emeten en directe amb moltes ganes i empenta per crear un espai de sensibilització i informació de qualitat i 4 persones més assesorant-los i donant suport logístic en l'elaboració dels programes.
I a quin públic us dirigiu?
Doncs a un públic de totes les edats, sigui del país que sigui, que tingui sensibilitat i interès en temes socials i drets humans, que vulgui informar-se, opinar, denunciar o alçar la veu sobre el que està succeint al món i a casa nostra en relació a temes socials i de drets de les persones.
Per què ens aconselleu escoltar aquesta emissora?
Perquè vivim en una societat en la que encara hi ha molts grups socials que no tenen oportunitats i recursos per participar en igualtat de condicions en la vida social, política i econòmica, als quals cal donar veu. Perquè la pobresa, les desigualtats, i la vulneració de drets de les persones són visibles en tots i cadascun dels països d'aquest món. La nostra ràdio vol oferir espais de sensibilització , denúncia i visibilització d’aquestes situacions per crear una consciència social i més empatia davant les injustícies i les desigualtats, per poder reduir-les i que els drets humans es respectin a tot arreu...Enlabuena vol donar veu i crear espais de col3loqui per a les associacions gironines o d'arreu, que treballen per un món més digne. Vivim en un món en constant evolució i un dels reptes que tenim com a societat es que es crein canvis positius per crear un món més just i millor.
Si voleu posar-vos en contacte amb l'emissora i proposar temes/entrevistes, féu-ho a través del whatsapp 623338178 o seguiu-los també a les xarxes socials: facebook, twitter i instagram
Una vintena de persones de les entitats GEES, ACAPS-Alt Empordà, Amnistia Internacional-Alt Empordà, D’Níger, Sol Solidari, Associació Voluntaris Children of Africa, Fundació Talibés, Proide i Càritas Figueres van participar dissabte passat a la Jornada d’intercanvi entre ONGD i mitjans de comunicació.
L'Ajuntament de Girona iniciarà la tramitació per adherir-se, com a membre de Ple Dret, a la Taula per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, que promou el respecte dels DH i que treballa per una sortida negociada del conflicte de Colòmbia.
La Coordinadora d'ONG Solidàries i Dagua ONGD i ASOCOLGI (Associació Sociocultural de Colombians per la Integració a Girona) impulsen un manifest com a resposta a la violència desfermada a Colòmbia des del 28 d'abril, en què van començar les protestes per una reforma tributària injusta i el govern colombià va iniciar una escalada repressiva de les protestes. Us animem a adherir-vos-hi!