Els infants de Buenaventura, tampoc participen al DENIP 2021
Ni els infants sahrauís, pel conflicte bèl·lic latent, ni els de Buenventura, a Colòmbia, han pogut participar finalment a la campanya Reset Peace. Connectant-nos amb la Pau, tal com estava previst. Fotos ONGD Dagua
En aquesta ocasió és l’entitat Dagua, amb projectes de desenvolupament a Buenaventura i que a la campanya Reset Peace feia d'enllaç amb l'escola Tècnico Comercial Piloto del municipi, qui ens explica els perquès d’aquesta baixa a la campanya.
“L’educació a Colòmbia no té massa bon pronòstic aquest any escolar en curs. Ni els problemes estructurals de l’educació ni els cojunturals mostren senyals de millora”, diuen des de l’ONGD Dagua, que des de fa temps tenen projectes educatius de cooperació internacional al districte de Buenaventura.
En aquest districte d’una de les ciutats més grans i pobres de Colòmbia, “a més de conviure amb la misèria i la pobresa més absoluta ara han de fer front al pànic, pels crims i assassinats que hi ha hagut aquests darrers dies al carrer”, asseguren des de l’entitat. Dagua aposta per fer una diagnosi realista i que des de la societat es faci una demanda d’un canvi de rumb en l’educació, que abandoni la ideologització i la mercantilització que en fan els poders polític i econòmic. “L’educació s’ha d’entendre com un espai estratègic compromès amb la formació de la infància i la joventut.”, diuen, “Hem de lluitar i intentar que es reprenguin aquests espais educatius que per a l’alumnat representen horitzó de justícia social, de creació de pau, de sanejament psicosocial i interrelacional, que contribueixi a la construcció d’un millor futur personal i social”.
L’entitat denuncia mancances estructurals endèmiques del sistema educatiu de Buenaventura, en la cobertura, la qualitat i l’equipament. Unes mancances que ara es veuen agreujades pels problemes afegits de la pandèmia, que ha posat de manifest, encara més, les vulnerabilitats psicosocials, familiars, educatives i digitals de la societat. Plou sobre mullat. Buenaventura és el municipi més pobre del Valle del Cauca on el 62,7% de la població està en situació de pobresa, i el 21%, en estat d’indigència. Això vol dir que amb l’arribada de la COVID-19 els dèficits d’ingressos, en l’àmbit laboral, de vivenda i educació, han estat i són molt preocupants.
Sistema Educatiu d'Alternança
Pel que fa a l’àmbit educatiu, seguirà tocat per la crisi sanitària que allunya de les aules educatives i instal·lacions físiques a milers de nens i nenes i joves d’aquest districte. Davant el risc de contagi, el govern ha establert un mètode educatiu d’”alternança”. És a dir, un sistema que combina el treball acadèmic a casa amb trobades periòdiques presencials, amb la integració de diversos recursos pedagògics i institucionals. Malgrat això, a la secretaria d’Educació de Buenaventura, ha decidit no assumir aquest model educatiu d’alternança, donada la realitat estructural tan complexa pròpia del districte, com a conseqüència de desigualtats socials, racisme institucional i discriminació racial cap als indígenes i afrocolombians del Pacífic. “Aquesta realitat limita l’accés a les noves tecnologies i a uns recursos econòmics que facin possible un projecte que restauri les infraestructures escolars”, diuen des de Dagua.”No hi ha recursos per a comprar ordinadors i les llars no disposen de mitjans per atendre a unes classes digitals”. Així que de moment, a primària la mainada ha de seguir unes “Guías de Trabajo” a casa, i un cop per setmana l’adult (pare, mare, àvia, etc) es troba amb el professor per continuar amb les instruccions per la guia. En el cas de secundària, és el mateix alumnat qui es reuneix setmanalment amb l’educador o mestre.
Aquest nou sistema és més o menys viable a les zones rurals, on viu la major part de la població indígena (6,9%) i afrodescendent (88,9%), i tot i que en les escoles rurals pràcticament no disposen de llum. Les aules rurals acullen una desena d'infants com a molt. Però a la ciutat, amb 50 alumnes per aula, és impossible.
La situació per als infants de Bueventura és doncs, aquest any,especialment preocupant: sense classes durant tot el curs, sense interactuar amb els companys de classe des de fa gairebé un any, sense pràcticament poder sortir dels seus domicilis per l’amenaça de la COVID, i amb una violència real al carrer que va en augment, en paral·lel a l’agreujament de la pobresa.
Dagua és el riu que passa per Buenaventura, a la costa Pacífic de Colòmbia. Des de fa uns anys, una entitat gironina, ONG Dagua, hi treballa amb un clar objectiu: treure els nens i nenes del carrer i dur-los a l'escola. Per això, han habilitat l'edifici amb aigua potable i lavabos, una aula pels més petits i hi han fet un menjador, per assegurar, com a mínim, un àpat diari. Hem parlat amb Olga Grueso i Estefania Yus, d'ONG Dagua.
El periodista colombià, José Luis Muñoz Lerma, va haver de fugir a l'exili després de rebre amenaces per diferents sectors –econòmics i polítics- que es van veure “retratats” en les afilades crítiques que feien dos personatges interpretats pel comunicador al programa “TV yo y la Comunidad.” Dimarts que ve serà a l’Espai Marfà de Santa Eugènia de Ter (19.45h) per explicar la seva experiència.
El passat mes de març, i a causa de la COVID-19, es va haver d'ajornar la Trobada Pacífica Colombiana que es volia fer al barri Sant Narcís de Girona. Finalment, la Unitat de Cooperació de l'Ajuntament de Girona i les entitats colombianes co-organitzadores -ASOCOLGI, Dagua, Colectivo Orlando Fals Borda- , així com el Fons Català de Cooperació, proposen un format virtual de la campanya.