Les principals línies de treball del Pla 2014 són les següents:
· Defensar els drets de les persones i els drets dels pobles per aconseguir el compliment dels drets humans en la seva dimensió més àmplia, així com treballar per un model de cooperació transformadora i feminista que defensi els drets humans de les dones, perquè la desigualtat i la discriminació contra les dones persisteix arreu del món i amb especial crueltat a les zones més empobrides.
· Millorar la coordinació del conjunt de les actuacions de cooperació al desenvolupament de la Generalitat, vetllar per la seva qualitat i treballar per la coherència de polítiques públiques del Govern.
· Elaborar el nou Pla Director 2015-2018.
· Impulsar mesures de suport al sector, especialment a les entitats, que permetin millorar la seva sostenibilitat, el treball conjunt, la connexió i l’intercanvi de coneixements.
· Promoure l’Educació per al Desenvolupament (EPD) com una eina imprescindible de transformació social al Nord, vinculada amb la millora de la incidència política a nivell internacional, per contribuir a formar una ciutadania solidària i compromesa amb les situacions de desigualtats. En aquest sentit, aquest any es convoca una línia de subvencions d’EPD específica per a entitats.
El Pla Anual 2014 es desplegarà en el marc d’enfortir el posicionament internacional de Catalunya i projectar la nació catalana a l’exterior en les seves dimensions històrica, econòmica, lingüística i cultural, tal com estableix el preàmbul de la Llei d’acció exterior, actualment en tràmit parlamentari. La cooperació al desenvolupament és una dimensió central i un tret identitari d’aquesta internacionalització i, per tant, forma part del conjunt de l’acció exterior de Catalunya. D’aquí, la vinculació i articulació amb la Llei d’acció exterior, així com el compromís amb iniciatives rellevants de la societat civil, com la de l’Acord Nacional per a l’Acció Exterior.
Enguany el Govern de Catalunya destina un pressupost de 14.253.256 euros a l’Ajut Oficial al Desenvolupament. D’aquests, 6.230.100 euros corresponen, d’acord amb la Llei de pressupostos, a l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, principal òrgan executor d’aquesta política. Els departaments i organismes de la Generalitat destinaran 8.023.156 euros a actuacions de cooperació al desenvolupament i solidaritat internacional.
El Consell de Cooperació al Desenvolupament és l’òrgan consultiu i de participació, format per representants de tots els actors del sector de la cooperació catalana: Federació d’ONG per a la Pau, els Drets Humans i el Desenvolupament;
Coordinadora d’ONG Solidàries de les comarques gironines i l'Alt Maresme; Coordinadora d’ONGD i altres moviments solidaris de Lleida; Comissions Obreres i Unió General de Treballadors; PIMEC i Consell de Cambres de Catalunya; Consell Interuniversitari; col·legis professionals; Consell Nacional de la Joventut de Catalunya; Consell d’Assessor per al Desenvolupament Sostenible; Grup de Participació Internacional del Consell Nacional de Dones de Catalunya; Centre d’Informació de Treballadors Estrangers; Fons Català de Cooperació al Desenvolupament; Federació de Municipis de Catalunya; Associació Catalana de Municipis, així com experts de reconegut prestigi del sector.