El racisme mata
La mort del ciutadà afroamericà George Floyd a mans d’un policia de Minneapolis, és una nova víctima del racisme que se suma a una llarga llista en la que hi trobem, també, morts més properes com la d'Idrissa Diallo qui moria al 2012 CIE de la Zona Franca o les 15 persones assassinades a la platja de Tarajal, dos anys més tard, en una acció liderada per la Guàrdia Civil. Davant aquests fets, des de la Coordinadora d'ONG Solidàries manifestem:
El racisme mata
El racisme ha tornat a matar. Aquesta vegada la víctima ha estat el ciutadà afroamericà George Floyd qui ha mort a mans d’un policia de Minneapolis. Però la llista és molt llarga i no cal anar tan lluny, el gener de 2012 era Idrissa Diallo qui moria al CIE de la Zona Franca, dos anys més tard la Guàrdia Civil assassinava quinze immigrants que volien entrar a Ceuta a través de la platja de Tarajal i l’estiu passat els governs italià i espanyol impedien el rescat en alta mar de persones refugiades.
Però aquestes morts no són res més que la punta de l’iceberg d’un sistema socioeconòmic fonamentat en el racisme. Un sistema actual hereu del colonialisme i l’esclavitud amb els quals es va edificar i consolidar el capitalisme. Un sistema dissenyat i dirigit per una minoria blanca des dels països del Nord que controla els recursos econòmics dels països del Sud sumint en la pobresa la majoria de la seva població. Un sistema que, mentre fomenta la lliure circulació de mercaderies i capitals, posa traves a la circulació de persones.
A casa nostra el pal de paller d’aquest racisme estructural és la Llei d’Estrangeria. Una llei que aboca les persones migrants a la clandestinitat i que crea diferents nivells de ciutadania en funció de l’origen. Una llei injusta a la qual podem afegir les identificacions ètniques arbitràries, la discriminació laboral que pateixen les persones migrades -sobretot, però no només, en els sectors agropecuari, de cures i neteja, o carni-, les dificultats per accedir a un habitatge, els guetos escolars o els problemes per renovar el permís de residència.
Es tracta d’una part significativa de la nostra població a la qual determinats col·lectius neguen el pa i la sal alhora que culpabilitzen de tots els mals de la nostra societat. Una demagògia que no s’ha sabut (o volgut) combatre i que ha donat peu a l’auge de l’extrema dreta.
Hem de ser conscients que aquest racisme sistèmic es paga amb el trencament de la cohesió social. Per tant, si volem viure en igualtat de drets i deures, des del respecte humà a la diferència i la llibertat, acabar amb el racisme estructural ha de ser un objectiu bàsic que hem de tenir com a societat.
Des de la Coordinadora d’ONG Solidàries no hem deixat de denunciar totes les formes de racisme, aquí i arreu, mobilitzant-nos contra la sentència absolutòria de l’accident del camió pastera de Campany, essent una de les entitats fundadores de la Plataforma per la Igualtat de Drets en contra de la Llei d’Estrangeria, denunciant la impossibilitat de votar de les persones d’origen migrant, oferint tallers formatius contra el racisme i la xenofòbia...Avui, doncs, expressem la nostra solidaritat amb els familiars de George Floyd i ens sumem a l’onada d’indignació que aquests dies ha fet sortir al carrer centenars de persones a Salt, Girona, Banyoles i d’altres poblacions per exigir que s’aturin els abusos policials i totes les actituds racistes i xenòfobes.
Apel·lem als diferents grups parlamentaris a derogar la Llei d’Estrangeria, a investigar i jutjar els abusos policials contra persones migrants, a donar formació en drets humans als diferents cossos policials de l’Estat i a desmuntar i condemnar el discurs xenòfob de l’extrema dreta. Ens dirigim, també, a les administracions locals de les comarques gironines perquè deixin de posar traves a l’empadronament de persones migrants, acabin amb la segregació escolar i vetllin perquè els temporers agrícoles disposin d’uns habitatges decents on allotjar-se. Demanem, alhora, a sindicats, empresaris i famílies empleadores a garantir unes condicions laborals dignes per a totes les persones treballadores.
Drets humans, tots, per tothom i a tot arreu!
Girona, 3 de juny de 2020