El Premi Solidaritat 2019 per a Xamfrà
El Centre Música i Escena del Raval Xamfrà és la candidatura guanyadora del Premi Solidaritat 2019, que concedeix des de 1987 l’Institut de Drets Humans de Catalunya-IDHC. El tribunal del premi, format per representants d'organitzacions i activistes de drets humans, i en el que hi ha en Pau Lanao com a representant de la Coordinadora d'ONG Solidàries, reconeix amb el guardó la tasca solidària que realitza Xamfrà en favor de la convivència i la cohesió social, reivindicant la diversitat mitjançant les expressions culturals. FOTO: Xamfrà
Els tallers de música, teatre i dansa de Xamfrà són avui en dia un referent de l’acció comunitària al barri del Raval, i les seves activitats pedagògiques s’han anant estenen a d’altres de la ciutat de Barcelona. El centre, posat en marxa en 2004 per la Fundació L’Arc Música, constitueix un espai de relació i convivència no segregat, on nenes i nens, joves i persones adultes en risc d’exclusió social comparteixen amb els seus veïns i veïnes un espai de coneixement i confiança mútua on, defensant la diversitat cultural i la participació en la comunitat, fan efectius els seus drets de ciutadania.
Per David Bondia, president de l’IDHC “en una època on s’està criminalitzant a determinades persones i col·lectius especialment vulnerabiliztats, i també la solidaritat cap ells, Xamfrà aposta clarament per recuperar els valors inherents als drets humans en la construcció d’espais de convivència; espais on tothom, des d’un enfocament de fortaleses, participa en l’enderrocament dels murs visibles i invisibles que fragmenten el nostre teixit social i poder així revertir polítiques i pràctiques que fomenten la discriminació i la desigualtat”.
En el marc del Premi Solidaritat s'atorga també una menció especial a mitjans i professionals de la comunicació. En aquesta edició, la junta de l’IDHC, encarregada de decidir la menció, distingeix la periodista Magda Bandera, per la seva contribució a la incorporació d’un enformament de gènere i drets humans en l’exercici del periodisme. Al llarg de la seva trajectòria en diversos mitjans, l’actual directora de La Marea ha estat pionera en la introducció en l’agenda mediàtica de temàtiques imprescindibles pel coneixement i la defensa dels drets humans, especialment dels drets de les dones. I ha tingut un paper destacat en l’adopció de tractaments informatius respectuosos amb els drets humans, impulsant diversos projectes periodístics orientats a una cobertura responsable de les violències masclistes.
L'acte de lliurament del premi i la menció se celebrarà el pròxim mes de febrer al Parlament de Catalunya.El tribunal que ha decidit el Premi Solidaritat 2020 està format per Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector Social, Jordi Balot, president de la Federació Catalana de Voluntariat Social; David Bondia i Isabel Galí, president i vocal de l’IDHC, respectivament; Paquita Deltell, presidenta de la Coordinadora d'ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida; Pau Lanao, president de la Coordinadora d'ONG Solidàries de les comarques gironines; Pepa Martínez, directora de la Fede.cat-Organitzacions per a la Justícia Global, i Arcadi Oliveres, històric activista per la pau i la defensa dels drets humans.