El Parlament Europeu fa un pas endavant per acabar amb el finançament dels “minerals en conflicte”
El passat dimecres 22 de maig, el ple del Parlament Europeu va fer història amb la votació a favor d’un projecte de reglament per trencar el vincle entre minerals i conflictes armats. Amb la inclusió d’una esmena, aprovada amb 378 vots a favor, 311 en contra i 11 abstencions, les 880.000 empreses de la UE de la cadena de subministrament hauran d’identificar, mitjançant auditories per part de tercers independents, les condicions d’extracció i compra de l’estany, el tàntal, el wolframi i l’or, incorporats en la majoria d’aparells electrònics.
Això significa que importadors i empreses que utilitzin els coneguts “minerals en conflicte” hauran de demostrar que no estan incentivant conflictes i abusos de drets humans en zones de conflicte.
Així, els eurodiputats han anat més enllà del sistema d’auto certificació proposat per la Comissió, per tal d’endurir el control i aconseguir un sistema de regulació més eficaç.
El projecte de llei està dirigit principalment a Àfrica, un continent amb diversos conflictes armats relacionats amb el comerç miner. Especialment, a la regió dels Grans Llacs i la República Democràtica del Congo, on les diverses parts lluiten pel control de les mines i les rutes per accedir a la principal font de finançament per continuar les seves activitats.
Aquest fenomen també afecta la República Centreafricana i Colòmbia, països que, juntament amb RD, han viscut una tragèdia mortal amb preocupants dades com la dels 9,4 milions de desplaçats.
Encara que el resultat és significatiu, la regulació té un llarg camí per endavant. Després d’aquesta votació, el text haurà de passar pels dos òrgans legisladors europeus, el Parlament i el Consell de la UE, per establir-ne un de definitiu.
Aquest primer pas no hauria estat possible sense la col·laboració i la crida dels consumidors europeus, les 150 organitzacions de la societat civil, diversos polítics, inversors i líders religiosos, i el Premi Sájarov 2014, el Dr. Denis Mukwege. Tots ells han protagonitzat diverses campanyes durant aquests darrers mesos per demanar a la Unió Europea que reforcés la llei contra el conflicte miner.