El Mobile Social Congress, en marxa (febrer 2020)
Les lluites compartides entre el Sud i el Nord en el sector de la indústria electrònica, seran el tema de central de la cinquena edició del Mobile Social Congress, que se celebra del 24 al 26 de febrer a Barcelona.
Des de Setem Catalunya, l'entitat que impulsa aquest esdeveniment des de fa cinc anys, s'aposta per aquest espai de trobada i reflexió entorn el model de producció i consum de tecnologies de la informació i la comunicació. I en aquesta edició, se centraran en les vulneracions de drets humans i els impactes ambientals que genera un dels sectors més dinàmics i importants de l'economia mundial, tant al Nord com al Sud. Impactes que queden invisiblitzats en l'altre esdeveniment que -excepte aquest any per la cancel·lació a causa del corona virus- se celebra simultàniament a Barcelona, el Mobile World Congress.
En la primera jornada es donarà un cop d'ull a la cadena de subministrament de la indústria electrònica, i es parlarà de les desigualtats de gènere vinculades al sector de l’electrònica, a més de presentar casos de vulneracions en seguretat, salut i drets laborals. El primer dia servirà, a més, per donar a conèixer diferents veus de les persones treballadores en la cadena de subministrament electrònic, tot oferint una visió dels diàlegs i sinergies existents entre els moviments associatius i sindicals del Nord i el Sud. Simultàniament, hi haurà un taller sobre Urban Mining dinamitzat per Fairphone i una Restart Party, ambdós amb inscripció prèvia. D’una banda, aprendrem a conèixer els diferents elements que formen part dels nostres aparells mòbils, la seva procedència i on reciclar-los, i, d’altra banda, aprendrem a allargar la vida dels nostres dispositius electrònics.
La segona jornada del MSC debutarà al matí amb un taller on es realitzarà una sessió d’ideació de com donar una segona vida als components dels nostres aparells mòbils, per tal d’evitar que es converteixin en residus. Els panels de la tarda començaran debatint el poder de la compra pública socialment responsable per incidir en les desigualtats de gènere en la cadena de subministrament de la indústria electrònica, i compartint bones pràctiques de diferents entitats públiques en la matèria.
L'última jornada se centrarà en els impactes socials i ambientals generats per la indústria extractiva a nivell global, tot analitzant les condicions laborals a les mines de Bolívia i presentant el cas de famílies del Congo que han denunciat Apple i Google, entre d’altres empreses, per treball forçat infantil. Per acabar, es presentaran propostes alternatives de consum de les TIC per tal de garantir un model més just i democràtic.
El Mobile Social Congress se celebra a Barcelona avui dimarts i demà dimecres. Dues jornades per parlar d'una banda, dels impactes al Sud Global de l'activitat lligada a les cadenes de subministrament i al cicle de la vida electrònica, i de l'altra, de les alternatives a les estructures monopolístiques i privatives de les telecomunicacions i de la sobirania tecnològica.