El Govern aplica una retallada dràstica del 55% a la Cooperació per al Desenvolupament
Cap estat de la Unió Europea ha efectuat una tisorada d'aquesta magnitud. Els pitjors auguris s'han confirmat, i el govern de la Generalitat ha aprovat el Projecte de llei de pressupostos per al 2011, que comportarà una reducció dràstica de la partida de cooperació que passa dels 49 als 22 milions d'euros.
La Cooperació internacional descentralitzada que s'impulsa des de Catalunya ha patit avui un cop duríssim amb l'aprovació per part del Govern català d'una retallada que fins i tot supera les previsions més pessimistes que s'havien fet des del sector. El pressupost de Cooperació passa dels 49 milions d'euros (veure Pla anual de Cooperació al Desenvolupament 2010) a 22 milions d'Euros durant el 2011.
Una tisorada del 55 per cent que obligarà a reduir dràsticament els programes i projectes compromesos amb els països econòmicament i social empobrits, víctimes principals de la crisi. La cooperació, que hauríem d'entendre com un instrument per garantir la justícia social i no pas com una acció caritativa, queda molt tocada. Com ens recorda Francesc de Dalmases, director de la revista ONGC, en un article recent "Els pressupostos en cooperació són autèntics índex de qualitat democràtica. És fals que si gastem menys enllà, gastarem més aquí: aquells països que fan de la cooperació una política seriosa i rigorosa són els que gaudeixen de serveis socials més bons". El pretext de la crisi no pot justificar retallades dels diners públics per a Cooperació al Desenvolupament.
Un retrocés que ens allunya encara més de l'horitzó irrenunciable del 0,7, que, d'acord amb l'objectiu fixat per la Unió Europea, s'hauria d'assolir a tot estirar l'any 2015. Alhora, una retallada d'aquesta magnitud suposa un pas enrere en la política catalana de cooperació.
Catalunya, a la cua de tota la Unió Europea
Tan sols un terç dels països de la UE han retallat l'Ajuda Oficial al Desenvolupament (dades de 2010, ja en plena crisi), i en cap cas amb un percentatge tant dràstic com ho ha fet el Govern català. El cas més extrem és Grècia, amb un 16'2% de tisorada, molt per darrera de la retallada del 55% anunciada a Catalunya. També han reduit l'AOD Eslovènia (-7,4%), Suècia (-7,1%, tot i que destina aprox. un 1% del PIB), Espanya (-5,9%) i, per sota del 5%, Irlanda, Polònia, Hongria, Itàlia i Luxemburg.
Informació elaborada per Óscar Sisteré de la Coordinadora d'ONGD i Altres Moviments Socials de Lleida