El dret d'accés a l'aigua
En alguns barris cada cop és més habitual veure cues de persones amb garrafes buides, davant les fonts públiques. L'augment de la pobresa en els últims anys, ja sigui per la crisi econòmica o darrerament per la pandèmia, ha aguditzat la situació d'exclusió a moltes llars. Foto: Joanbanjo
Fruit de la feina del Grup de Treball sobre Dret Humà a l’Aigua i el Sanejament de Girona-Salt format per Càritas Girona, Casal dels Infants, Nou Sol i la Càtedra UNESCO de Desenvolupament Humà sostenible de la Univeritat de Girona, s'ha organitzat una formació tècnica entorn el Dret Humà a l'Aigua i el Sanejament (DHAS) i entorn nous models de governança del servei d'aigua a les nostres ciutats. La formació compta amb la col·laboració d'Enginyeria Sense Fronteres i la Coordinadora d'ONG Solidàries.
Aquesta activitat formativa (3 sessions) està dirigida especialment a tècnics/ques municipals, regidores/s i tècnics/ques dels tercer sector que treballen per garantir els drets socials fonamentals que tenen una relació directa amb el manteniment i la garantia del dret a l'aigua. El cicle formatiu tancarà amb una jornada oberta a tots els agents de l'administració, tercer sector i ciutadania interessats en garantir un sistema de benestar social. La jornada posa el DHAS en context i relació amb altres drets socials, i obre un debat sobre el concepte de vulnerabilitat social versus la dignificació de les persones.
Les necessitats detectades per aquest conjunt d'entitats a les poblacions on treballen són sobretot problemes d'accés a l'aigua com a dret bàsic, sovint associat a un problema habitacional, d'una banda, i a impagaments, de l'altra. En el primer cas, l'absència d'empadronament pot ser un obstacle per a l'accés, però hi ha poblacions on ni tal sols estar empadronat garanteix l'accés a l'aigua.
Les jornades formatives es faran a Salt els dies 5 i 19 d'octubre i 9 de novembre, al centre cívic Les Bernardes, i el 16 de novembre, es farà una jornada oberta a l'Auditori de la Coma Cros. Es donarà un Certificat d’aprofitament per haver participat de totes les sessions, expedit per la Càtedra UNESCO de Desenvolupament Humà Sostenible de la UdG. L’aforament és limitat i les inscripcions es fan en aquest enllaç >>
A Salt, hi ha famílies que estan vivint aquest confinament sense aigua corrent. I al barri gironí de Font de la Pólvora, famílies confinades que continuen patint, dia sí i dia també, talls de llum. Són dues les cares de la mateixa moneda: la vulneració de drets a casa nostra. Foto: Plataforma por la Dignidad Font la Pólvora (Instagram)
Enginyeria sense Fronteres ha digitalitzat l'exposició sobre el dret a l'aigua a El Salvador "Les defensores de l'aigua al país de la pluja", que inclou càpsules de vídeo de dones i un joc de memòria, a més dels panells. Una exposició en línia que us convidem a visitar.
Avui, 22 de març, és el dia Mundial de l’Aigua i enguany el tema central és el Dret Humà a l’Aigua i el Sanejament (DHAS), que es correspon amb l’ODS6. El proper dijous, 25 de març a les 18h, tindrà lloc la taula rodona "El Dret Humà a l’Aigua, de la Cooperació a les necessitats locals".