El dret a la protesta
La protesta és un dret molt rellevant que inclou el dret a reunió, expressió, manifestació, informació i associació. Mitjançant la protesta hem pogut assolir molts altres drets i sense ella, doncs, no avançaríem com a societat. Amnistia Internacional Girona (AI Girona) posa el punt de mira al dret a la protesta i l’activisme.
I per parlar de la situació de l’activisme al món, AI Girona ho farà a partir de l’anàlisi de tres casos d’activistes i defensors dels drets humans que ara mateix estan empresonats per haver sortit al carrer a manifestar-se i defensar els seus drets. Són Dorgelesse Nguessan, del Camerún, Luis Manuel Otero Alcántara, de Cuba i Nasser Zefzafi, del Marroc.
Amb aquesta activitat, el grup gironí d’Amnistia vol donar a conèixer la situació d’aquestes activistes i donar un impuls a la campanya «Regala les teves paraules» que pretén fer arribar centenars de postals a aquests i altres activistes i defensors de drets humans que es troben privats de llibertat injustament.
La taula rodona serà dijous vinent, 19 de gener, a les 19h al centre cívic Sant Narcís de Girona. Hi participaran el periodista Pau Lanao, i els activistes d'Amnistia Internacional, Amin Ben Ouchen i Puri Molina.
Dorgelesse Nguessan, del Camerun: perruquera i mare soltera d’un fill de 18 anys. Volia ampliar el seu negoci. Ara fa dos anys, va sortir a manifestar-se per primer cop a la seva vida per protestar sobre la situació de l’economia al seu país. Va ser arrestada, retinguda durant més d’1 any i condemnada a 5 anys de presó per un tribunal militar.
Luis Manuel Otero Alcántara, de Cuba: Artista independent afrocubà i figura clau del Movimiento San Isidro -un grup divers d’artistes, periodistes i activistes que defensen la llibertat d’expressió a Cuba-. Va ser detingut, juntament a centenars de persones, en el marc de les protestes de l’11 de juliol de 2021 i condemnat, el juny de 2022, a 5 anys de presó.
Nasser Zefzafi, del Marroc: Vivia amb la seva família al Rif, una regió amb pocs recursos sanitaris i educatius, i amb poques oportunitats laborals. L’any 2016 milions de persones van marxar pacíficament per expressar la seva tristesa i frustració, i per demanar un canvi. Nasser es va convertir en una figura rellevant del moviment que en va sorgir, Hirak El-Rif. El maig de 2017 va ser arrestat i posteriorment sentenciat a 20 anys de presó, únicament pel seu activisme.
En el marc de la campanya "Demà pots ser tu", aquest dijous, debat a la plaça Pere Calders de can Gibert del Pla, a Girona, sobre la llibertat d'expressió i els drets humans. Hi intervindran el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri de los Ríos; Jordi Pesarrodona, investigat per delicte d’odi, desobediència i resistènica a l’autoritat per plantar-se al costat d’un Guàrdia Civil amb un nas de pallasso; Antoni Soler, president de FundiPau; Laura Iglesias, del sindicat USTEC; i Gabriela Serra, mestra, exdiputada i activista.
Indefensió per oposar-se a la versió policial un cop s'ha tramitat la denúncia, desmobilització ciutadana, criminalització d'activistes, periodistes i moviments ciutadans... Amnistia Internacional fa balanç dels tres anys de l'aprovació de la Llei Mordassa i confirma la consolidació del deteriorament de la llibertat d'informació, expressió i reunió pacífica. De moment, ja ha recollit 65.000 signatures per demanar al govern espanyol que reformi la Llei Orgànica de Seguretat Ciutadana.
La Plataforma Unitària de les comarques gironines, a la qual la Coordinadora d'ONG Solidàries s'ha afegit juntament a una trentena d’entitats gironines, va convocar ahir dilluns, 19 de desembre, una concentració a la Plaça del Vi de Girona en defensa del dret a la protesta.