El DENIP més internacional tanca portes (març 2021)
La campanya del DENIP 2021, Reset Peace. Connectant-nos per la Pau, que impulsem conjuntament la Coordinadora d’ONG Solidàries i la Unitat de Cooperació de l’Ajuntament de Girona arriba a la seva fi amb la presentació de les diferents visions sobre el conflicte, l’harmonia, el perdó i la pau, realitzat des dels centres educatius de Girona, Tetuan (a Marroc), Nahualá i Aguacatán (a Guatemala), Maelao (Tailàndia) i Warur i Sausapor (Papua Nova Guinea).
L’edició 2021 de la campanya escolar sobre cultura de pau ha estat la més llarga -va començar a finals de desembre i s’ha allargat fins a principis de març- i la més internacional. En total ha comptat amb la participació de més de 3.000 nens i nenes: 2.021 de les escoles del Sud i més de 1.200 dels centres educatius de Girona (Àgora, Bell.lloc Infantil, Maristes Girona, Dr. Masmitjà i Vila-roja). També hi han participat sis Centres Oberts de Girona i els talleristes de l’Institut Montilivi i Vallvera. La diversitat dels participants ha donat com a resultat un ric intercanvi de maneres d’entendre la pau, de la que s’intueix una major connexió amb la natura, per exemple, dels infants dels països d’alguns centres del Sud: mentre els nens i les nenes de Papua Guinea, per exemple, han escollit el so de les onades per referir-se a la pau, a les escoles gironines sovint han escollit cançons “comercials”. La diversitat també és present a taula on la mainada havia d’escollir aliments i plats per representar el conflicte, en les olors que identifiquen amb l’harmonia o els colors amb els quals pinten la pau. Podeu veure tots els resultats aquí: https://resetpeace.com/resultats/
En els diversos tallers que s’han fet gràcies a la implicació dels i les mestres d’arreu, la infància gironina, guatemalenca, marroquina, tailandesa i papú, ha pogut treballar de manera autònoma aspectes com l’empatia o la preocupació pels sentiments dels altres; les habilitats per a relacionar-se de manera no-violenta; la tolerància cap a les diferències; les emocions relacionades amb els conflictes; els drets humans o les diferències culturals respecte a conceptes aparentment tant universals com l’amor o l’harmonia. Malauradament, no han pogut participar, tal com s’havia previst, els infants sahrauís, pel conflicte bèl·lic latent, ni els de Buenventura, a Colòmbia, per la COVID.
La pandèmia ha obligat a fer molts dels tallers de manera telemàtica per primera vegada, tot un repte per aquesta campanya que amb el Reset Peace ha arribat a la seva onzena edició.
A partir d’avui dijous ja es pot consultar el web de la nova campanya de sensibilització “Reset Peace: connectant‐nos per la Pau!” que impulsen conjuntament la Unitat de Cooperació de l’Ajuntament de Girona i la Coordinadora d’ONG Solidàries, amb motiu del Dia Escolar de la Noviolència i la Pau que se celebra cada 30 de gener. Una proposta internacional i en línia, pensada per poder dur‐la a terme, tot i la pandèmia.
L’escola de Farsia, al Sàhara Occidental, que havia de participar en la campanya "Reset Peace. Connectant-nos per la Pau" que impulsa la Coordinadora d'ONG Solidàries i la Unitat de Cooperació de l'Ajuntament de Girona pel DENIP 2021 no ho podrà fer degut al conflicte bèl.lic latent als territoris ocupats.
Ni els infants sahrauís, pel conflicte bèl·lic latent, ni els de Buenventura, a Colòmbia, han pogut participar finalment a la campanya Reset Peace. Connectant-nos amb la Pau, tal com estava previst. Fotos ONGD Dagua