El DENIP 2023 passa pel Sàhara
La proposta del CeDRe de la Coordinadora d’ONG Solidàries 2023 passa pel Sàhara, pels contes, les il.lustracions i l’intercanvi. Un Dia Escolar per la Noviolència i la Pau, ben diferent a les propostes d’altres anys, que s’ha centrat en la història del Poble Sahrauí.
En la proposta d’enguany hi participen, com en les anteriors edicions, l’alumnat d’Educació Infantil i Integració de l’institut Montilivi de Girona i el d’Animació Sociocultural del Vallvera de Salt. Les seves professores formen l’alumnat en cultura de pau a través de propostes didàctiques i materials del CeDRe i a més, enguany, les joves aprofundeixen en la cultura sahrauí, a través del Grup de Cooperació amb el Sàhara de la Universitat de Girona, que també els ensenya tradició oral i escrita, i els forma en la recuperació identitària a través de la cultura oral i en la realitat de les persones refugiades dels campaments sahrauís.
L'equip de la UdG que coopera amb els campaments de refugiats sahrauís a Algèria ha editat una col·lecció de 4 contes tradicionals sahrauís per a infants. Els tres primers estan il·lustrats però el quart, serà il.lustrat per les nenes i els nens d’escoles gironines, saltenques i sahrauís, que participen en aquest projecte. D’aquest treball col.laboratiu en sortirà un conte que serà intercanviat entre les escoles participants. La col·lecció està en doble versió àrab/castellà (els dos idiomes oficials als campaments sahrauís). I les escoles, a més de rebre els llibres il·lustrat pels alumnes, rebran també els tres altres títols de la col·lecció, per a la biblioteca escolar.
Aviat els primers conta-contes sobre la situació dels infants sahrauís que viuen als camps de refugiats, arribaran a les Biblioteques de Girona. En total, s’han programat 4 sessions a càrrec de l’alumnat dels cicles formatius de Montilvi i Vallvera, i la presentació d’un còmic. Del 30 de gener al 20 de febrer, es podrà visitar, també, l’exposició del CeDRE “Sàhara Occidental: la lluita contra l’oblit” a la Biblioteca Carles Rahola de Girona (segona planta).
Agenda de les sessions conta-contes:
• Dl. 30 de gener a les 17:30 h. “Expliquem contes sahrauís” Sala de Lectura Girona Centre.
• Dc. 1 de febrer a les 17:30 h. “Expliquem contes sahrauís” Biblioteca Antònia Adroher.
• Dc. 1 de febrer a les 17:30 h. “Expliquem contes sahrauís” Biblioteca Carles Rahola.
• Dv. 3 de febrer a les 17:30. “Expliquem contes sahrauís” Biblioteca Just M. Casero.
• Dl. 6 de febrer a les 18h. Presentació i xerrada del còmic “Esperant el núvol: un viatge als campaments sahrauís” amb el seu autor Marc Vicens – Biblioteca Carles Rahola.
Al projecte DENIP 2023 s'hi ha sumat també l'entitat gironina ACAPS, que ha programant visites i activitats a l'escola Maristes. A partir d'una demanda concreta de la mateixa escola, durant les properes setmanes s'adequaran els espais escolars amb llibres cedits per les biblioteques municipals sobre el Sàhara i sobre els campaments de refugiats, i amb atrezzo típic de la tradició sahrauí: amb catifes, coixins, jocs per prendre el te, o una immensa haima.
La Pilar Bayé ha fet més d’una vintena acolliments d’infants sahrauís, en el marc de la campanya Vacances en Pau que a la demarcació de Girona organitza la seva entitat, Associació Catalana d’Amics amb el Poble Sahrauí (ACAPS Girona). Malauradament, l’actualitat sobre el poble sahrauí, ens fan canviar una mica la conversa sobre aquests acolliments, que havíem emparaulat.
El Ple de l'Ajuntament de Girona aprova la moció presentada per la Coordinadora d'ONG Solidàries i ACAPS Girona en la que exigim una rectificació al govern espanyol pel que fa al gir que ha fet amb el Sàhara, i a les administracions catalanes, més compromís en la defensa del dret d'autodeterminació dels sahrauís.
El Grup de cooperació amb el Sàhara de la UdG i els instituts Montilivi de Girona i Vallvera de Salt han iniciat un projecte d’intercanvi escolar de contes il·lustrats sahrauís.