El Consell de Solidaritat i Cooperació de Figueres obre les portes a la participació
Sota el títol «Com volem cooperar, reflexions des de la perspectiva de l'àmbit local», es va celebrar dissbte 5 de novembre a Figueres una Jornada en la que van participar una trentena de persones membres de 18 entitats de solidaritat i cooperació al desenvolupament empordaneses.
Entre els i les participants hi havia representants d'entatits "veteranes", com el Grup d'Empordanesos i Empordaneses per la Solidaritat (GEES), l'Associació Catalana d'Amics del Pobles Saharauí (ACAPS), Dniger.CAT, el Casal Cubano-Empordanès; i també hi va haver una àmplia respresentació de les entitats de codesenvolupament, de més recent creació, de les quals 5 estan integrades per ciutadans senegalesos, dues per bolivians i bolivianes i una entitat marroquina.
La Jornada va ser presentada pel regidor de cooperació i educació de l'Ajuntament de Figueres, Josep Maria Godoy, el qual va remarcar la voluntat del consistori de construir una política de cooperació en aliança amb les entitats.
"Des de l'Ajuntament i des de les pròpies associacions volem obrir l'espai a la participació de les entitats de codesenvolupament de Figueres per treballar plegats i establir una estratègia conjunta de cooperació al desenvolupament", va remarcar Maria Rentero, tècnica de cooperació de l'Ajuntament de Figueres.
El Consell de Solidaritat i Cooperació de Figueres es troba immers en un procés de reflexió i debat de cares a establir les bases del Pla Director de Cooperació, en el qual es volen incloure estratègies per impulsar el treball conjunt i potenciar la sensibilització i la incidència política.
Al llarg del matí es va reflexionar sobre l'esgotament de l'actual sistema de cooperació al desenvolupament, que "és evident que no funciona", i sobre les possibles alternatives que, des de l'àmbit local es poden emprendre de cares a millorar l'impacte de la cooperació.
Els i les participants van estar d'acord en buscar estratègies de cooperació horitzontal, en les que s'estableixi un diàleg entre les parts co-operants, de manera que les poblacions del Nord i del Sud s'enriqueixin mútuament de la relació.
Una de les estratègies apuntada va ser la creació d'una base de projectes, tant per països com per sectors, perquè serveixin de model o de referència a aquelles entitats que volen emprendre projecte similars.
També es va proposar la creació d'un fons de finançament que ajudi a les entitats a iniciar els seus projectes ja que l'actual sistema de subvencions "ens obliga a partir d'una base econòmica de la que moltes vegades no disposem", va remarcar un dels participants.
Aquesta Jornada es va celebrar amb el suport de la Coordinadora d'ONG, que s'ha compromès a donar suport a aquest procés que té com a objectiu construir de manera conjunta un nou model de cooperació des de l'àmbit local.
>>Entitats participants en la Jornada:
- Asociación Bolivianos 6 de agosto
- GEES
- Ballal Africa (Senegal)
- Dniger.CAT
- Associació Amazigh (Marroc)
- ACAPS Alt Empordà
- Agermanament Solidari
- Sol Solidari
- Sanou Associació (Senegal)
- Casal Amistat Cubano Empordanès
- Fundació Privada Maria Auxiliadora
- Amnistia Internacional Alt Empordà
- Asociación de bolivianos Policarpio Daniel
- Asim (Senegal)
- Kawral Fuladu (Senegal)
- ATAE
- Ballal Fuladu (Senegal)
- Amnistia Internacional- Alt Empordà