El blindatge europeu
Per frenar l'arribada a Europa de persones desplaçades per la força, els estats membres de la Unió Europea i l'Espai Schengen han aixecat prop de 1.000 km de murs, l'equivalent a sis murs de Berlín. Són dades recollides al nou informe del Centre Delàs d'Estudis per la Pau, copublicat pel Transnational Institute (TNI) i Stop Wapenhandel.
L'informe identifica tant els murs físics, com els marítims o els virtuals, d'una Europa que viu un auge de l'extrema dreta i que com a resposta davant les migracions i els desplaçaments forçats, opta per fortificar-se i blindar-se cada vegada més construint murs, tancant fronteres, augmentant la vigiliància fronterera i suspenent la lliure circulació de persones: 10 dels 28 estats membres han aixecat murs a les seves fronteres per prevenir la immigració (Espanya, Eslovènia, Grècia, Hongria, Bulgària, Àustria, Regne Unit, Letònia, Estònia i Lituània).
«Totes aquestes mesures estan reforçant l'Europa Fortalesa, amb murs físics i mentals que s'erigeixen per a una major seguretat enfront d'una suposada amenaça, però que finalment cada vegada resulten més perillosos per a les vides i els drets de les persones a dins i fora d’Europa.», diuen des del Centre Delàs. Malaraudament, la resposta europea no és un cas aïllat.
L'informe alerta de la manipulació de l'opinió pública per part de l'extrema dreta que ha generat un temor irracional cap a les persones refugiades. Aquest mapa mental ha generat xenofòbia i en els últims anys, paral·lel a l'augment de les opinions racistes, es constata un creixement del percentatge de vots a partits europeus d'ideologia xenofòba.«S’han construït unes estructures i uns discursos de violència a Europa, allunyant-nos de les polítiques de defensa dels drets humans, de la convivència, de la igualtat i de unes relacions més equitatives entre territoris.», avisa l'informe.