Dia Mundial de les Persones Refugiades
Almenys 79.500.000 de persones a tot el món s'han vist obligades a fugir de casa seva. Entre elles hi ha gairebé milions de persones refugiades, més de la meitat menors de 18 anys, segons dades de l'ACNUR. Diumenge 20 de juny és el Dia Mundial de les Persones Refugiades.
A Girona ciutat, l'Ajuntament commemorarà el Dia Mundial de les Persones Refugiades amb l’organització d’una desena de propostes aquest mes de juny. Són activitats de sensibilització per rescatar de l'oblit la situació que viuen milions de persones desarrelades entre refugiats, apàtrides, desplaçats interns i sol·licitants d'asil que actualment hi ha al món.
A Girona ciutat es poden visitar dues exposicions fotogràfiques: fins al 25 de juny a l’Estació Espai Jove, la mostra “Sàhara occidental: la lluita contra l’oblit”, de la Universitat de Girona, una exposició que repassa la història i la cultura d'un poble de persones refugiades que fa més de quaranta anys que reclamen justícia, i també, i fins al 30 de juny s’exposarà al Centre Cívic Sant Narcís la mostra “Murs a pedaços”, de l’agència Talaia. En aquest cas, es tracta d’un recull de fotografies i d’altres objectes trobats en diversos punts fronterers de l’Estat espanyol que han esdevingut entrada a Europa durant els darrers anys i que posen en relleu les violències silenciades dels trajectes migratoris.
Dijous dia 17 de juny, a les 10h, també es farà el webinar “El dret d’asil en risc” en què participaran activistes que treballen amb persones migrants a la Frontera Sud (Ceuta, Melilla i Canàries), als Balcans i a Lesbos. Aquesta activitat es podrà seguir en línia a través de Zoom fent inscripció prèvia o per streaming a través del canal de YouTube del Fons Català de Cooperació. I a la tarda, a la pista esportiva del Centre Cívic Pla de Palau, representació de l’espectacle de titelles i clown Kumulunimbu, de la CIA ORTIGA, que explica el camí que fa una nena que ha de deixar la seva llar, i que tracta els conceptes de la valentia, les injustícies, les migracions i l’esperança.
Una altra activitat és la “Solidaritat amb les persones refugiades: sobre terreny i des de la distància” que anirà a càrrec de tres membres d’entitats gironines que treballen i col·laboren amb persones refugiades,als camps de refugiats de Grècia o als campaments de refugiats de Tindouf, a la zona de la daira de Farsia (República Àrab Sahrauí Democràtica). Són membres de la Plataforma Girona Acull i l’ACAPS-Girona. Serà dimarts 22 de juny a l’espai exterior de l’Estació Espai Jove de Girona.
El mateix dia 20 de juny a les 12 del migdia, Girona acull convoca una concentració "Per la llibertat de moviment per a les persones" a la Plaça del Mercadal de Girona. Es vol denunciar que en el 70è aniversari de l'aprovació de l'Estatut del Refugiat "seguim sense ser refugi, seguim sent causa i còmplices dels desplaçaments forçats".
També diumenge 20 de juny, però a Banyoles, caminada solidària amb sortida de la Plaça Major, amb motiu del Dia de les Persones Refugiades. La caminada que organitza la Plataforma de Suport a les Regfugiades de Banyoles començarà a les 10h i es faran 6 parades amb pinzellades històriques i música i lectura del manifest a l'arribada.
Vuit concerts, una arrossada popular, un taller de circ a càrrec de Contaminando Sonrisas, una batucada i un parlament a càrrec de Proactiva Open Arms. Aquests són els actes principals de la jornada que aquest dissabte 5 de maig, des de les 12 del migdia i fins a la nit, tindrà lloc a la Plaça 1 d'Octubre de Girona, en solidaritat amb les persones refugiades. Tots els beneficis recollits es destinaran a les ONG Proactiva Open Arms i No Name Kitchen.
Per fi s'ha estrenat el videoclip "Murs de la vergonya" en el que han participat diferents artistes com Arianna Puello o Vinnie Kairos i que neix d'un projecte de la plataforma Rap de Girona que ha comptat amb el suport d'ACAPS Girona, Girona Acull, Open Arms, la Coordinadora d'ONG Solidàries, el Moviment Afrobanyolí Social, entre d'altres.