Demanen un Ple extraordinari per posar fi a la deixadesa de la Unitat de Cooperació de Girona
Després de 7 mesos sense el personal tècnic complet a la Unitat de Cooperació i Solidaritat de l’Ajuntament de Girona, les entitats de l’històric Consell Municipal de Cooperació de la ciutat de Girona -que representen unes 55 organitzacions no governamentals de la ciutat- exigeixen un ple extraordinari, en el que s’abordi l’abandonament en que es troba l’àrea.
Les entitats del Consell Municipal de Cooperació de Girona han adreçat avui dimarts, una carta a l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i a la regidora de Cooperació, Núria Pi, en la que desgranen la deixadesa en què ha quedat l’àrea després que no es cobrissin dues baixes per maternitat durant mesos, i que quedés, com a únic personal, una persona que fa les tasques administratives: reunions anul·lades, consells no convocats, convocatòries endarrerides...
Les entitats, diuen, estan perplexes perquè davant un clar augment de les situacions d’exclusió social a causa de la pandèmia, la resposta ha estat la desídia i la desatenció de les entitats que treballen per fer front, precisament, a aquestes situacions de pobresa i vulneracions de drets, tant des d’aquí com des de projectes de cooperació internacional. En aquest sentit, lamenten la manca de compromís del consistori amb “l’esforç internacional per fer front a una crisi global que ens afecta a tots i a totes, i de la que la ciutadania de Girona, no n’és aliena.”
Les ONG gironines es reivindiquen com una peça clau en el teixit associatiu de la ciutat, que no deixa de ser el motor per una Girona més justa i solidària. I per això demanen la restitució de la “dignitat de l’àrea” i proposen:
- Que es faci la contractació de les dues professionals tècniques pendents a l’àrea de Cooperació de l’Ajuntament de Girona
- L'activació del Consell Municipal de Cooperació durant l’any 2022, calendaritzant les trobades i respectant el seu acompliment.
- La represa del nostre treball per arribar al 0’7% dels ingressos dedicats a solidaritat i cooperació
- La Representativitat supramunicipal amb el treball constant com a partíceps del Fons Català al Desenvolupament. I per posar fil a l’agulla, demanen la celebració d'un ple extraordinari del Consell Municipal el dia dilluns 28 de Febrer a les 19 hores, de manera presencial.
Ahir dilluns, es va celebrar el segon Consell Obert de Solidaritat i Cooperació de Girona (CMSC), que va comptar amb una vintena de participants, provinents sobretot d'entitats. En la sessió es van donar a conèixer els resultats de l'enquesta entorn les polítiques municipals de solidaritat i cooperació, que s'ha dut a terme a petició dels membres del CMSC durant els mesos de maig-juny. També es van fer dos grups de treball -un sobre sensibilització i un altre de cooperació al desenvolupament-, per intentar esbossar les accions del programa 2013 de la ciutat.
Davant els greus incompliments dels compromisos assolits per l'equip de govern en el Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació, les entitats de cooperació i solidaritat pertanyents al Consell hem decidit deixar de participar‐hi fins que se’ns donin garanties del compliment del Codi Ètic i de dedicar el 0,7% a cooperació. Podeu llegir el comunicat que hem emès avui, a continuació:
Després d’una primera reunió amb l’alcaldessa, Marta Madrenas, el tinent d’alcalde de sostenibilitat, medi ambient, participació i cooperació, Eduard Berloso, i el regidor de Cooperació, Cristóbal Sánchez, les entitats de la Coordinadora d’ONG Solidàries, reunides aquest dilluns en assemblea extraordinària, constatem que: