Defensem els rius i el territori: l’aigua per a la vida, no per al negoci!
En el marc de la campanya "D'on no en n'hi ha, no en raja", Aigua és Vida, Associació de Naturalistes de Girona, IAEDEN Salvem l’Empordà, Rebel·lió o Extinció Girona, Grup de Defensa del Ter, SOS Costa Brava i la Federació d’Ecologistes de Catalunya convoquen a una manifestació el proper dissabte, 6 d'abril.
En aquest sentit, l'actual sequera no ha fet res més que agreujar, i molt, la seva situació. I és que mentre les reserves d’aigua han baixat de manera dramàtica, la demanda d’aigua per als principals sectors econòmics no s’ha vist alterada. En un context de clara emergència climàtica, aquesta situació esdevindrà cada vegada més crítica i els territoris mediterranis, quedaran especialment afectats.
És el cas dels rius Ter i Muga, a qui el Govern, des del passat mes de febrer, els ha reduït el cabal al 89% i 96% respectivament. Aquesta reducció fa que els rius tinguin ara alguns trams secs del curs baix, amb l’únic objectiu de retenir aigua als embassaments per a poder engreixar el negoci turístic de la Costa Brava o la cabana porcina. «El rius pateixen la pitjor restricció, mentre el sector turístic resta totalment impune.», es queixen les entitats ecologistes, per a qui aquesta decisió és una mostra més de «com els interessos econòmics de determinats sectors primen en detriment dels objectius de preservació dels rius i els ecosistemes.»
Les entitats ecosocials avisen que no s'esperen grans pluges per als propers mesos i que l'aigua que tenim ara, és la que caldrà usar per fer front a la propera temporada turística. Per això, diuen, «és urgent revertir la tendència actual i apostar decididament per polítiques d’estalvi, reducció de la demanda i recuperació d’aqüífers contaminats.»
Les entitats convocants de la mobilització d'abril avisen també que la meitat dels aqüífers no es poden utilitzar perquè estan contaminats per l’activitat del model ramader i agrícola intensiu i industrialitzat. A més, la desesperació davant la sequera fa que es comencin a explotar nous pous sense planificació ni avaluació d'impactes i acusen l'ACA d'explotar nous pous a l’aqüífer Fluvià-Muga, desoint el risc que comporta per a la seva salinització.
Aigua és Vida, Associació de Naturalistes de Girona, IAEDEN Salvem l’Empordà, Rebel·lió o Extinció Girona, Grup de Defensa del Ter, SOS Costa Brava i la Federació d’Ecologistes de Catalunya demanen una aliança urgent de país entre administracions públiques, societat civil i pagesia per fer front a les propostes dels lobbies com els transvasaments i la interconnexió de xarxes, i avisen que els el transvasaments, ja siguin del Ter o el de l’Ebre, impliquen conflictes territorials que tenen igual resultat: la mort dels rius a costa del creixement econòmic centralitzat a Barcelona.
Passat Setmana Santa, les entitats donaran a conèixer el recorregut d'una manifestació (6 abril) que volen que sigui d'abast nacional i que compti amb molta participació.