Curs a Girona: "Refugiades: Origen i causes de l'exili sirià i d'altres refugiades oblidades"
Durant els últims mesos els mitjans de comunicació han posat el focus en la situació de les persones refugiades provinents, sobretot, de països de l’orient mitjà, en una de les que sembla la crisi de refugiades més gran de la història recent. Es tracta d’un fet aïllat dels últims mesos? O ve lligat a una crisi sistèmica? D’on provenen aquestes persones? De què fugen i que els espera a l’arribada a Europa? El Servei Civil Internaciona i la Coordinadora d'ONG Solidàries, organitza a Girona un curs sobre causes i origen de les persones refugiades, adreçat a personal implicat a les ONGD. El curs es farà els dimecres 11, 18, 25 de maig i 1 i 8 de juny, de 16.30 a 20.30h a l'Espai de Solidaritat. La inscripció cal fer-la abans del 9 de maig a: formulari
El preu per a les persones sòcies de l'SCI o per a membres d'entitats de la Coordinadora és de 5€. En cas d'estar interessats/des però no ser membre de cap de les dues entitats, costa 15 euros.La formació està reconeguda pel PFGVC de la Generalitat. i es donarà un certificat de reconeixement (mínim 80% assistència). Per a més informació i dubtes: voluntariat@sci-cat.org
Es tracta d'un curs de conflictologia sobre anàlisi i transformació de conflictes.L’objectiu és la promoció de la cultura de pau, l’anàlisi de la violència en diferents contextos internacionals, la defensa dels drets humans i les llibertats individuals, així com l’impuls de la governabilitat i el teixit social com a fonaments d’un desenvolupament social i econòmic, equitatiu i sostenible que incideixi en la redistribució de la riquesa i la justícia social.
Sessions:
Construcció i cultura de pau. A càrrec de CÉCILE BARBEITO (Escola Cultura de Pau UAB)
És vigent seguir parlant i defensant la pau? Què és la pau positiva? I la violència? Què és la construcció de la pau?
Estat del món, A càrrec d'IVAN NAVARRO (Escola Cultura de Pau UAB)
Quins són els principals conflictes actuals? Quins són els oblidats? Quines són les principals causes?
ESTAT ACTUAL DE LES REFUGIADES / Dimecres 18 de maig (16:30h-20:30h)
Context actual. Amb PASCALE COISSARD (Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat)
Què està passant? Quantes refugiades hi ha? Quins països estan acollint? És una crisis puntual o sistèmica? Què implica l'acord entre la UE i Turquia? Què està passant a Lesbos i Domeni?
Refugiades oblidades. Amb ANNA SERRA (Creu Roja Girona)
Quins casos es visibilitzen i quins s’invisibilitzen? Per quins motius?
REFUGIADES VISIBILES: EL CAS DE SÍRIA/ Dimecres 25 de maig (16:30h-20:30h)
Origen i causes. Amb CRISTINA MAS (Diari Ara)
Quin és l’origen i les causes del conflicte sirià? Com va començar la guerra a Síria i quina és la situació actual al país? De que fugen les persones sirianes? Quina ruta segueixen? Quines barreres troben?
REFUGIADES OBLIDADES/ Dimecres 1 de juny (16:30h-20:30h)
Per motius invisibilitzats: refugiades LGTBI. Amb EUGENI RODRÍGUEZ (Observatori contra la homofòbia)
No totes les refugiades ho són per conflictes armats. Quina és la situació de les persones perseguides per la seva identitat i/o orientació sexual?
Per silencis territorials: el cas d'Eritrea. Amb JOSEP MARIA ROYO (Escola Cultura de Pau)
Quins altres conflictes generen refugiades? Quines són les causes i l'origen d’aquests conflictes? Sabem què passa a l'Àfrica i a Eritrea?
DESTÍ I ACOLLIDA / Dimecres 8 de juny (16:30h-20:30h)
Experiències al terreny
Coneixerem la realitat a Lesbos i Domeni de la mà de TONI BORRELL, activista a Stop Mare Mortum i GUILLEM JIMÉNEZ de #GironaAcull
Taula rodona (entrada oberta, 18.30h)
Com estem reaccionant? Quina ha de ser la resposta davant la crisi de refugiades? Què podem fer des de la societat civil? Què podem fer des dels nostres municipis?
Participants de la taula i moderació a confirmar