Crowdfunding per a cooperació
En la darrera assemblea vam tenir l'oportunitat de conèixer una nova plataforma de crowdfunding especialitzada en cooperació: Worldcoo. Es tracta d'una iniciativa molt jove, però que ja ha signat un conveni amb la Generalitat catalana, que busca noves vies per finançar els seus projectes solidaris. Worldcoo és una plataforma catalana, que opera a nivell internacional -«per això de moment només té la versió en anglès», diuen els seus impulsors-, amb l'objectiu de trobar recursos per als projectes de cooperació. «A Holanda o EUA, aquest tipus de co-finançament funciona amb èxit», asseguren des de Worldcoo.
Que la Generalitat té problemes de liquidesa, és un fet. Ara, i d'acord al Pla director de cooperació al desenvolupament 2012-2014, l'ACCD cerca noves fòrmules de concertació econòmica per comptar amb patrocinis de l'àmbit privat. Així, per exemple, manté un acord amb el Consell General de Cambres de Catalunya, que facilita la difusió pública dels projectes de cooperació entre el món empresarial: www.cooperes.cat Si una empresa ho desitja, podrà contactar amb les entitats impulsores dels projectes i contribuir en el seu finançament. El conveni amb Worldcoo respon també a aquesta búsqueda de noves vies de finançament.
Però com funciona worldcoo?
Es tracta d'una plataforma de co-finançament de projectes de cooperació, que pot aconseguir recursos tant per la via empresarial, com a través del finançament de particulars. A diferència d'altres plataformes, tots els diners aconseguits són per al projecte en qüestió, ja que no hi ha cap comissió.
Les empreses incloses en el projecte de Worldcoo, haran de complir un codi ètic. És a dir, no poden ser empreses de tabac, armament o begudes alquòliques, per exemple. Per la seva part, l'entitat s'ha de comprometre a difondre l'enllaç del projecte a la plataforma i anar creant comunitat, a través de les seves xarxes socials.
Si bé qualsevol ONG és benvinguda a la plataforma, l'equip de Worldcoo es responsabilitza de filtrar els projectes per garantir qualitat als possibles finançadors.Com que la plataforma és en anglès, per presentar els projectes a Worldcoo, s'ha de fer un abstract de pàgina i mitja en aquest idioma. Un dels requisits que demana Worldcoo, és que el projecte per al qual es demana finançament, es pugui visitar. Ja que entre tots els donants del projecte, es sortejarà la possibilitat de visitar-lo sobre el terreny, amb les despeses a compte de la persona guanyadora. L'entitat seleccionada, a més, haurà d'aportar documents audiovisuals i escrits dels fruits que generi el projecte desenvolupat.
La crisi i un context econòmic molt advers per a les ONGD, ha fet que anessin apareixent plataformes per a microfinançar-se. En la majoria d'aquestes plataformes s'estableix un termini concret per a recollir els recursos, i es cobra una comissió sobre els fons recollits. Al mes de gener, ja us en parlàvem: