Crònica de la jornada sobre Pobresa Energètica
El passat 13 de febrer, la Xarxa pels Drets Socials de Girona va organitzar un acte per parlar sobre Pobresa Energètica, des de diferents perspectives: l’experiència personal, l’emergència social a la que han de fer front les institucions i les entitats socials, i la crítica al model energètic actual, responsable del desigual accés als recursos.
Sobre la Llei 24/2015, de mesures urgents per fer front a l'emergència de vivenda i pobresa energètica, les persones participants van denunciar que algunes companyies subministradores l'incompleixen. Davant això, es va proposar seguir exigint el compliment de la Llei, fer un recull exhaustiu de casuística per part de les entitats que ho viuen més de prop -com Càritas o la PAH-, i denunciar públicament els incompliments, traslladant-ho a d'altres instàncies amb més capacitat d'influència com el Síndic de Greuges.
En la jornada també es va parlar de la dificultat d’accés als subministres, en els casos d’ocupació, així com d'aquelles característiques que encareixen la factura energètica: potència contractada massa alta, pisos nous equipats completament amb energia elèctrica (cuina, calefacció, etc.), o l'IVA de l'energia que, tot i ser un producte de primera necessitat, és del 21%.
També es va parlar de l'oligopoli energètic format per Endesa, Iberdsrola i Gas Natural-Fenosa, que tenen uns guanys que són el doble als de les empreses equivalents a la Unió Europea. Per aquest motiu, es va assenyalar la importància de descentralitzar l'energia i en van posar un exemple pràctic: la cooperativa Som Energia.
Informació extreta del blog de la Xarxa pels Drets Socials