Criminalitzar la protesta civil atempta contra els Drets Humans
Si prospera la reforma del codi penal anunciat pel ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, suposarà un pas més en el camí emprès des de que va començar la crisi a les retallades a les nostres llibertats. Una protesta no autoritzada davant la policia podrà ser qualificada com a atemptat contra l'Autoritat i tenir un càstig de presó provisional i fins a quatre anys de presó, es faci des d'internet o des de qualsevol mitjà de comunicació. Ens fem ressó d'una campanya a Actuable per protestar contra la possible reforma i del manifest en suport a la campanya gironina Pel Dret a Manifestar-nos.
Ara fa un any, les places eren 'ocupades' per milers de persones descontentes amb una política que ens ha dut a una profunda crisi financera, econòmica i social. Amb la nova reforma, els indignats i indignades podrien ser considerats com a criminals per protestar, legítimament, contra el retall dels drets socials. A Actuable, s'ha engegat una campanya per demanar a Fernàndez Díaz, que es faci enrera en una reforma que suposaria un greu atemptat contra els Drets Humans. Les possibles mesures de la reforma són vistes amb bons ulls pel conseller d'Interior, Felip Puig, que veu reforçada la seva tesi de mà dura per fer front al descontent general.
Què han dit sobre la possible reforma del codi penal?
Esther Vivas, a El País: « (...) Se propone reformar el Código Penal atentando contra libertades fundamentales como la libertad de expresión, el derecho a reunión, etc. Parece que los tiempos más oscuros de este país vuelven. Hoy lo que impera es la política del miedo. Que la gente tenga miedo a perder el trabajo, a no poder pagar la hipoteca, a que le quiten su casa y la custodia de sus hijos e hijas si no tiene donde ir a vivir. Que la gente tenga miedo a salir a la calle, a parar un desahucio, a defender a familias que lo han perdido todo y que han sido estafadas por la banca, a ocupar unas plazas en nombre de la democracia, a convocar una protesta por Internet. Quieren a una sociedad con miedo a golpe de decreto y de represión. Pero si una cosa nos ha enseñado el 15M es que la gente ha empezado a perder el miedo y que a más represión más indignación y más solidaridad.»
Àlex Romaguera, a El Triangle: «(...)Avui, els qui governen gràcies a aquest sistema, l'utilitzen per carregar-se'l aixecant mesures contràries als drets conquerits. Porres contra els indignats, els afectats per les hipoteques o pels qui denuncien la usura bancària o les "guerres preventives". No només això: a través de la manipulació mediàtica, de les majories absolutes i dels dispositius policials, instauren la por i la vigiliància com a eines per pacificar la societat; un oxímoron en si mateix. Mahatma Gandhi ha d'estar removent-se dins de la tumba davant de tanta violència legal i mesures totalitàries.»
Ecologistas en acción, al seu web: «(...) En una situación como la actual, no facilitar cauces a la expresión pública de la disidencia es un caso error. Y, peor aún, la experiencia muestra cómo la represión indiscriminada e injusta de estas expresiones de descontento sólo genera violencia y más crispación. Véase lo ocurrido en la protestas estudiantiles de Valencia a favor de la escuela pública, en febrero pasado, donde todo el mundo pudo ver las situaciones -grabadas- que solo la policía y sus responsables políticos niegan. Además de aberraciones como la de considerar la resistencia pasiva (un método usado por Gandhi y muchos otros pacifistas) como un atentado contra la autoridad, también se quiere considerar delito de desórdenes públicos el penetrar en establecimientos públicos. Esto es algo que, por ejemplo, Ecologistas en Acción hace de forma habitual en sus protestas noviolentas, como una forma de llamar la atención sobre situaciones que considera injustas. ¿Se va a encarcelar a los activistas que desplieguen una pancarta en la puerta de un Ministerio?».
ACTÚA!
Més de 145.000 persones ja han signat la petició de la plataforma Actuable que demana la retirada de les propostes de Fernández Díaz. Segons la petició, que podeu signar a continuació, «(...) si tira endavant la reforma del Codi Penal, l'Estat espanyol estarà vulnerant diversos tractats internacionals, fet que li comportarà una denúncia per violació de Drets Humans. Entre d'altres documents, la reforma vulneraria articles de la declaració de l'ONU sobre els Defensors dels Drets Humans, la Declaració Universal dels Drets Humans, el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics i el Conveni Europeu per a la Protecció dels Drets Humans.»