Cooperació pel desenvolupament rural a Tinjacà
La Fundación Casa de Teja de Colòmbia i l'Associació Teixidors de Xarxes de Sant Feliu de Guíxols, presenten aquests dies els seus projectes de cooperació per les comarques gironines. El pròxim divendres 2 d'octubre, membres de la comissió de cooperació de l'Associació de Naturalistes de Girona, que impulsen conjuntament el projecte a Tinjacà des de fa cinc anys, organitzen la presentació-tertúlia "Cooperació pel desenvolupament rural a Colòmbia", al Centre Social La Màquia de Girona. Serà a les 7 de la tarda i comptarà amb la participació de la coordinadora del projecte a Colòmbia, Doris Niño. Des de Teixidors ens han fet arribar un document de presentació del projecte, que us resumim a continuació.
El treball d'aquestes dues entitats va començar fa anys a les comunitats camperoles de minifundi de l'Alto Ricaurte als Andes colombians, amb un procés d'autogestió comunitària per al desenvolupament sostenible d'aquesta regió. L'any 2004, i com a conseqüència de la recerca de suports, es va arribar a Catalunya on es va presentar el projecte a la Universitat de Girona i a l'Associació de Naturalistes de Girona, amb qui s'ha col·laborat tot aquest temps, i es va aconseguir el suport econòmic de l'Ajuntament i la Diputació de Girona.
L'any 2004, a partir d'una diagnosi, es van assenyalar tres problemes prioritaris: La desertització per l'esgotament de les fonts d'aigua, la depredació dels recursos naturals amb sistemes productius insostenibles i contaminants, i, finalment, la debilitat de les organitzacions camperoles per crear solucions proactives pel desconeixement de les seves pròpies potencialitats de participació en el desenvolupament comunitari i la debilitat de les institucions municipals davant les responsabilitats que li confereix l'Estat com a ens executor de les polítiques sectorials que desborden la seva precària capacitat institucional.
Després de la diagnosi, es va elaborar un Pla d'acció que contempla tres estratègies:
1- Cultura de l'aigua 2- Diversificació de la producció 3- Processos organitzatius.
Pel que fa al projecte que ha presentat aquests dies la Doris Niño, està relacionat amb la producció sostenible a la regió: "Agro-turismo, Diversificación de la Producción y Seguridad Alimentária en Tinjacá, Colombia." El projecte que complementa tota aquesta feina ja s'ha posat en marxa, és el projecte que enfortirà la cultura de l'aigua a la regió, a través de pactes i accions socioambientals de protecció i ús del recurs.
Per a Teixidors de Xarxes, "Les poblacions camperoles i indígenes de l'Amèrica Llatina perden les seves terres, la seva cultura, la seva dignitat i la seva vida perquè hi ha un sistema d'explotació global que no respecta ni l'home ni la naturalesa (...) Per això la cooperació internacional ha de ser un instrument i un recurs, no per seguir sostenint un desenvolupament socioeconòmic que no té com aguantar-se, sinó per a construir participativament la societat i les seves formes de desenvopulpament sostenible que ens urgeixen avui en dia com a civilització".
TEIXIDORS DE XARXES, Girona, setembre 2009.