Consum crític de roba
La Campanya Roba Neta, que a l'Estat espanyol coordina SETEM, ha editat la guia "Moda: indústria i drets laborals. Guia per a un consum crític de roba". La publicació documenta la realitat de les cadenes de subministrament de les grans empreses presents a països com Marroc, on les treballadores realitzen jornades de fins a 14 hores diàries per salaris que poden ser inferiors als 100 euros mensuals o com Bangla Desh, on els salaris se situen entre els 20 i els 35 euros mensuals.
Per a Setem Catalunya, "la lluita contra l'explotació laboral no es pot deixar en mans de mesures que les empreses transnacionals adopten voluntàriament i més preocupades per la seva imatge de marca que pel benestar i la dignitat de les persones treballadores."
La guia editada per Roba Neta presenta les fitxes de 12 companyies com Inditex, Adolfo Domínguez, Benetton o H&M, i fa una anàlisi de l'evolució dels compromisos de 4 de les més importants empreses de roba esportiva, i una presentació de les contradiccions entre els compromisos i les polítiques reals de les grans cadenes minoristes Carrefour, Lidl i Aldi.
Es tanca la publicació amb criteris per a un consum crític i les referències a experiències de producció i comercialització alternatives, netes d'explotació i que constitueixen opcions per a un altre tipus de consum.
Coincidint amb la publicació de la guia, la Campanya Roba Neta, en col·laboració amb Educació per a l'Acció Crítica (EdPac) ha presentat el curtmetratge '38', realitzat per l'entitat Interferències. Es tracta d'una animació en stop motion que juga amb el significat que pot arribar a tenir el número ‘38'. Aproximadament, és el salari mensual (en euros) d'una treballadora de la confecció a Bangladesh i és la talla màxima per ‘gaudir' dels productes de les grans firmes de moda.