Condemnem la decisió de dotar la policia local de Figueres de pistoles tàser
Des de la Coordinadora d'ONG Solidàries de les comarques gironines i de l’Alt Maresme, hem elaborat un comunicat per manifestar el nostre rebuig a la decisió de l'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, de dotar la Policia Local de pistoles tàser.
COMUNICAT
Des de la Coordinadora d'ONG Solidàries de les comarques gironines i de l’Alt Maresme, volem manifestar el nostre rebuig a la decisió de l'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, de dotar la Policia Local de pistoles tàser. Aquesta mesura comporta un seguit de riscos pels drets humans:Riscos per a la salut i la vida: Les pistoles tàser són dispositius dissenyats per immobilitzar a les persones mitjançant descàrregues elèctriques de fins a 400 Volts. Tot i que en el Ple Municipal l’alcalde va presentar aquesta arma com a una alternativa "no letal", la pròpia empresa fabricant Taser Internacional reconeix que aquest armament pot tenir efectes mortals. Segons Amnistia Internacional, 500 persones han mort als Estats Units per l’ús de pistoles tàser des de l’any 2001, mentre que a Catalunya ja s’ha registrat almenys un mort, l’any 2021 a Badalona.
Falta de transparència i consulta prèvia: El procés mitjançant el qual s’ha pres la decisió de comprar aquest armament ha estat poc transparent, ja que s’ha consensuat únicament amb els cossos policials. Les entitats i col·lectius en defensa dels drets humans no hem estat convocats per subministrar informació tècnica especialitzada, vulnerant-se així el dret de participació efectiva en les actuacions que afecten a la salut pública.
Primer l'armament, després el marc regulador: La decisió de comprar les pistoles s’ha pres sense que existeixi encara un protocol d’actuació per regular el seu ús. L'única motivació coneguda són els interessos corporativistes del cos policial, que veurà augmentades les seves responsabilitats i, al mateix temps, obtindrà un complement salarial per portar aquest armament.
Estratègia electoralista i populisme punitiu: La compra de pistoles tàser respon a una estratègia electoralista característica de l'extrema dreta, que busca posar l'accent en mesures securitàries, punitivistes i repressives. Aquestes mesures populistes que s’implementen apel·lant a la inseguretat ciutadana, no només alimenten la por i l’alarma social, sinó que resulten del tot ineficaces per solucionar els problemes reals, com la desigualtat social i/o la falta d'accés a recursos bàsics.
Militarització de l’espai públic i vulneració de drets humans: En lloc de destinar recursos públics a la resolució pacífica de conflictes, es fomenta un enfocament basat en la intimidació i l’ús de la força, agreujant les situacions de descontentament social i contribuint a la potencial vulneració dels drets humans.
Rebuig internacional i tortura encoberta: L'ús de pistoles tàser ha estat objecte de crítiques per part de diverses organitzacions internacionals. El Comitè contra la Tortura de Nacions Unides, per exemple, ha instat a l'Estat espanyol a reconsiderar l'ús d’aquest tipus d'armes per part de les forces de seguretat, ja que els seus efectes conculquen els articles 2 i 16 de la Convenció contra la Tortura. Així mateix, l'Organització Mundial de la Salut ha advertit sobre els perills que aquests dispositius suposen per a persones amb afectacions mèdiques prèvies, especialment per a persones amb problemes de salut mental i amb malalties cardíaques o respiratòries.
1. La suspensió immediata de la compra de pistoles tàser.
2. La promoció d’un diàleg real amb les organitzacions de la societat civil, incloent-hi en particular les associacions que vetllen per garantir els drets humans, analitzar les causes dels conflictes i oferir una resolució alternativa, tot buscant remetre les desigualtats i millorar la convivència.
3. La priorització de la seguretat a través de mecanismes que promoguin la convivència pacífica, el respecte mutu i el diàleg, en comptes d’apostar per la repressió i la militarització del cos policial.
En un context mundial de creixent normalització de la violència estatal contra les poblacions civils és urgent fomentar l'ús de mecanismes de resolució pacífica dels conflictes.