Com anem de racisme?
El continu degoteig de morts al Mediterrani o les expulsions en calent a la tanca de Melilla són algunes de les imatges impactants que ha tornat a deixar-nos el 2014. Imatges que des dels mitjans de comunicació ens han mostrat la vulneració per part de l'Estat, dels drets de les persones. Aquest racisme institucional és, segons SOS Racisme, un dels elements principals d'atac als drets i de discriminació de tota Europa. És una de les conclusions de «Informe 2014. L'estat del racisme a Catalunya», que l'entitat va presentar la setmana passada.
Aquesta és la 6a edició d’aquest informe independent que elabora SOS Racisme Catalunya, un document d’anàlisi i de denúncia de les diverses causes, manifestacions i situacions de racisme i xenofòbia que es desenvolupen a Catalunya.
Amb l’informe es vol fer una denúncia pública de l’existència de situacions discriminatòries i de la presència del racisme al nostre país, alhora que es converteix en un material de sensibilització social i una eina per ajudar a les administracions catalanes a planificar polítiques per lluitar contra la discriminació i el racisme.
Segons l'anàlisi, el 35% de les situacions de racisme que arriben a SOS Racisme no s'acaben denunciant, per la qual cosa, hi ha una invisibilització del racisme. En total el SAID ha gestionat 227 casos de víctimes de discriminació xenòfoba o o racista, sent la major part (34%) agressions i abusos de cossos de seguretat pública. En aquest sentit, l'informe denuncia l'agudització de la criminalització de les persones estrangeres.
Per a SOS Racisme, el resultat de les eleccions europees del 2014 ja va suposar un element de preocupació perquè suposa la normalització d'un discurs racista, i antiimmigració, propi de l'extrema dreta. Per això, el 2015, i amb les convocatòries electorals a la vista, no són massa optimistes. Especialment en el cas de la convocatòria d'eleccions municipals, com hem vist recentment amb l'alcaldable per Badalona.
La islamofòbia és un altre tema que preocupa a l'entitat antiracista. Els atemptats a França a principis d'any, han posat de manifest que cal fer front a la islamofòbia present a les societats europees i fer-ne «un aspecte imprescindible de la lluita contra el racisme».