Clam a Llagostera contra la política d'acollida de refugiats europea i espanyola (juliol 2019)
Les entitats Dones d’Arreu i Llagostera Solidària han presentat una moció contra la política d’acollida de refugiats de la Unió Europea, de l’Estat espanyol i de condemna, també, al govern Italià per la seva actual política envers les ONG’s que salven vides a la Mediterrània. La moció s'ha aprovat per unanimitat, amb els vots favorables de tots els grups municipals que conformen l’actual ajuntament de Llagostera: Junts per Llagostera, ERC, CUP-Alternativa i PSC.
La retenció del vaixell de l'Open Arms durant més de 100 dies al port de Barcelona amb l'excusa que no compta amb les condicions adequades de seguretat per portar-hi nàufrags i la recent detenció de la capitana del See-Watch 3, Carola Rackete, per haver rescatat vides, són dos dels molts exemples de la clara vulneració dels Drets Humans i de l'actual criminalització de les ONG, que pateixen tant les persones refugiades com les que intenten rescatar vides al Mediterrani.
Per a Dones d'Arreu i Llagostera Solidària, "les mesures adoptades pel Govern espanyol, l’italià i la Unió Europea són un despropòsit, una mostra més del paper vergonyós que tenen els estats i les institucions europees des de l’inici d’aquesta crisi que xoca frontalment amb l’obligat compliment de la Convenció de Ginebra i amb l’article 19.1 de la Carta de Drets Fonamentals de la UE, segons el qual es prohibeixen explícitament les expulsions col·lectives."
Davant la incapacitat europea de donar resposta adequada a focus calents com Calais, Ceuta i Melilla, Dunkerque o a Idomeni, des de l’Ajuntament de Llagostera, es proposa l'adopció d'alguns acords com demanar al Consell Europeu que faci respectar els Drets Humans i el Dret internacional i que es requereixi als governs que en formen part que acullin i garanteixin la seguretat de les persones refugiades i immigrades.
També es demana al govern espanyol que deixi d'obstruir les tasques de salvament que fan les ONG i que, per contra, gestioni d'una vegada l'acollida de 18.000 persones a la qual es va comprometre davant la Unió Europea. També hi ha demandes per al govern de la Generalitat: que " faci tot el possible per acollir el 4.500 refugiats que el Molt Honorable president Sr. Carles Puigdemont, es va comprometre en la seva carta al comissari de Migracions de la UE del passat 15 de març 2017." i que es garanteixi el desplegament del Pla de Protecció Internacional a Catalunya, aprovat pel Consell de Govern de la Generalitat de Catalunya l'any 2014, dotant-lo del pressupost adequat.
L'acord es farà arribar al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, a la Federació de Municipis de Catalunya, a l’Associació Catalana de Municipis, a la Generalitat de Catalunya, a l’Ambaixada d’Itàlia, al Govern de l’Estat espanyol i a la Unió Europea.