Catalunya aprova la primera llei d’igualtat entre homes i dones
El passat dimecres 8 de juliol, el Parlament de Catalunya va fer un pas històric en aprovar la llei d’igualtat efectiva entre homes i dones. Totes les formacions polítiques van votar a favor de la mesura, excepte el PPC, Ciutadans i els diputats d’Unió, que no van donar suport a alguns aspectes com l’accés a l’avortament i les quotes de paritat.
Aquesta és la primera llei d'aquestes característiques que s'aprova a Catalunya. El text fixa polítiques públiques per promoure la igualtat i l’apoderament, abasta diferents àmbits de l'administració i la societat, tant pública com privada, i preveu un règim sancionador amb infraccions i faltes associades a multes i sancions.
Dones i empresa
En l’àmbit empresarial, la norma fa una aposta contundent amb la obligació d’establir plans d’igualtat en les companyies amb més de 250 treballadors, el foment d’iniciatives d’emprenedoria engegades per dones i l’elaboració de “plans actius d’ocupació biennal per incentivar l’ocupació estable i de qualitat de les dones”. La lluita contra la discriminació i l’assetjament sexual també es veu reflectida al text, amb l’adopció de “mesures específiques”, la creació de l’Observatori de la Igualtat de Gènere i la creació d’un conveni de col·laboració entre l’autoritat judicial, el ministeri fiscal i el Síndic de Greuges per actuar en casos de discriminació, explotació o violència contra les dones.
Mitjans de comunicació i publicitat
La Generalitat serà l’encarregada de prohibir la difusió de continguts sexistes “que justifiquin o banalitzin la violència contra les dones o incitin a practicar-la” a tots aquells mitjans públics, que tinguin llicència o subvenció de l’Administració Catalana. A més, també es garantirà la presència de dones en la presa de decisions dels mitjans de comunicació. D’altra banda, es prohibirà la comercialització de jocs i joguines “que siguin vexatoris per a les dones, que atemptin contra la seva dignitat, que facin un ús sexista del llenguatge o que fomentin l'agressivitat i la violència entre els infants i adolescents".
Drets sexuals i reproductius de les dones
Un dels punts més controvertits i progressistes ha estat el de l’accés garantit als mètodes contraceptius a “totes les dones que ho desitgin” i a la “la prestació de la interrupció de l’embaràs, per mitjà dels centres de la xarxa pública sanitària”. A més, la llei garantirà el reconeixement del dret de les dones al propi cos, al lliure desenvolupament de la identitat i orientació sexual, als drets reproductius i a la llibertat per decidir exercir-los.
Educació per a la igualtat
En matèria d’educació, la norma dicta la inclusió de la difusió de continguts relatius a la salut afectiva, sexual i reproductiva amb una atenció especial als adolescents, joves i grups de població vulnerables”, així com un impuls de la conciliació i l’equilibri en la distribució del temps dedicat al mercat de treball i a les càrregues familiars i domèstiques.