Caravana Obrim Fronteres Salt-Girona
La tercera edició de la Caravana Obrim Fronteres sortirà des de Salt rumb a Itàlia, amb més de 300 persones d'arreu de l'Estat espanyol de més de 100 organitzacions i prop d'una trentena de Catalunya. Serà divendres 13 de juliol i l'acollida al municipi saltenc inclou diverses activitats obertes a tota la ciutadania.
L'objectiu de la caravana és denunciar la vulneració dels drets humans a la frontera europea. Després de viatjar a Grècia el 2016 i a Melilla el 2017, el destí d’aquest any és Itàlia amb l’objectiu de posar el focus en les polítiques xenòfobes del nou Govern, els acords d’externalització de fronteres de la UE amb països com Líbia - violadors dels drets humans- i la criminalització dels i les activistes que dediquen els seus esforços a salvar les persones que es juguen la vida al Mediterrani i a les fronteres europees.Com a Caravana feminista també vol visibilitzar, entre d’altres coses, la violència que afronten les dones en el trànsit i l'explotació laboral de les treballadores transfrontereres.
De Catalunya més de 20 col·lectius i organitzacions estan treballant per participar en aquesta iniciativa (Stop Mare Mortum, Plataforma Girona Acull, Espai Antiracista de Salt i Girona, Coordinadora Obrim Fronteres, Secretaria de la Dona Ustec, CGT, Moolaadé Col.lectiva Feminista, Oxfam Intermon, Obrim-los Obrim-les, Institut de les Desigualtats, Catalunya Dones Llibertàries, Trenquem el Silenci, ...).
El recorregut
Divendres 13 de juliol tots els col·lectius dels diversos punts de l‘Estat Espanyol es trobaran a Salt per seguir cap a la frontera franco-italiana, a Ventimiglia i Briançon, on recentment s’ha pogut veure el desallotjament violent de camps de refugiats i la repressió contra voluntàries i activistes. En aquest punt hi haurà una gran manifestació internacional.
Després, un ferri traslladarà la Caravana fins a Sicília, la principal via d'entrada de les gairebé catorze mil persones migrants que han arribat a Itàlia per via marítima en el que va d'any. Al municipi de Mineo, hi haurà una aturada al major centre d'internament de sol·licitants d'asil de la UE, on s'han arribat a amuntegar fins a 4.000 persones, amb temps d'espera de fins a dos anys. També es visitarà algun dels ports on han arribat centenars de milers de persones en els últims anys i on operen els vaixells de rescat i les ONGs que estan sent hostigades i criminalitzades.
La iniciativa també vol denunciar la militarització de les fronteres, així, a Catània es denunciarà la presència de bases militars nord-americanes que usen l'illa com portaavions per intervenir militarment a Orient Mitjà i a l’Àfrica. Finalment, es visitarà Riace, com a model a seguir en l'acollida i l’inclusió. Entre els seus 1.800 habitants hi ha persones de 22 nacionalitats diferents i el seu alcalde és conegut per haver obert les portes del poble a persones migrades i refugiades que han revolucionat l’economia local, amb projectes de cooperatives d’habitatge que han tornat la vida al poble.
Caravana Exprés
Una de les novetats de l’edició 2018 és l’organització de la Caravana Exprés que acompanyarà l'expedició des de Salt fins a Ventimiglia i tornarà visitant Argelers, per recordar que nosaltres també hem estat refugiades i exiliades. La sortida serà divendres 13 i la tornada diumenge 15 de juliol. Les inscripcions per aquesta opció encara estan obertes a: https://caravanaobrimfronteres.webnode.es
Aquest any la caravana surt des de Salt
L'elecció de Salt com a punt de partida de la Caravana no és casualitat. Es posar el focus en què "un de cada 3 saltencs i saltenques no té dret a vot i, per tant, es troba exclosa de les decisions polítiques que afecten el seu dia a dia.", diuen des de l'organització. Aquesta anomalia democràtica té com a conseqüència directa "que partits polítics com la xenòfoba Plataforma X Catalunya tinguin una sobrerepresentació política dins l’Ajuntament", asseguren.
La tria de Salt també vol servir per visibilitzar els atacs constants als activistes socials i és que 3 militants de l'Espai Antiracista Salt-Girona, han estat recentement denunciats per delictes d'odi, una situació que les entitats impulsores de la iniciativa consideren "surrealista" perquè "perverteix la tipologia de delicte d’odi".
ACTIVITATS PREVISTES PEL 13 de JULIOL
- 19 a 20h: arribada dels participants de la Caravana des dels diferents punts de l’estat espanyol i rebuda a l’Ateneu Coma Cros.
- 20.30h: manifestació des de la Coma Cros- Enric Granados- c/ Major- c/Ausiàs March- Ronda de la Sèquia Monar- Parc de la Sèquia Monar. La manifestació comptarà amb la dinamització de la banda marcial 504 d’Hondures.
- 21h: Sopar popular. Amb el sopar fet per diferents entitats de persones migrades de Salt, amb un preu de 5€
- 21.30h: Concert amb el grup Hora de Joglar i DJ Merey. Hi haurà servei de barra, els beneficis de la qual es destinaran a la causa palestina.
- 1h: fi d’acte i comiat dels participants a la caravana.
Totes les activitats comptaran amb la participació de les persones que van a la caravana i estan obertes també a tota la ciutadania de Salt i Girona.