Brigades 2010
Les brigades d'estiu són viatges solidaris organitzats per diferents entitats presents a les comarques gironines i que cada estiu permeten a centenars de joves, conèixer la realitat dels països empobrits del Sud des de la pròpia experiència. L'objectiu, doncs, és adquirir un coneixement més profund de les causes i les conseqüències de la problemàtica nord-sud, gràcies al contacte directe amb la realitat d'aquests països, del treball conjunt en projectes i amb ONG del Sud.
En principi, qualsevol persona interessada pot participar en un viatge solidari, però per aconseguir un millor aprofitament de l'estada i degut a les especificitats de cada destinació, moltes ONG demanen que es cumpleixi una sèrie de requisits (ser major de 18 o 21 anys; assistir a un curs de formació abans de viatjar; estar molt motivat i obert a aprendre de noves cultures; comprometre's a donar a conèixer l'experiència viscuda per sensibilitzar la nostra societat, un cop s'ha retornat; les despeses del bitllet són a càrrec del participant i no de l'entitat, mentre que les d'allotjament i alimentació poden ser a càrrec de l'ONG; ..).
És molt important tenir en compte que no es tracta, en cap cas, de turisme alternatiu ni d'expedicions per socórrer els pobres, sinó més aviat d'una experiència de formació i de presa de consciència d'una realitat que queda molt lluny de les nostres fronteres. La convivència amb famílies o en locals de les organitzacions de base permet compartir i intercanviar hàbits, costums i cultura, i aprendre d'aquestes entitats i organitzacions locals que lluiten, sense massa recursos i a contracorrent, per aconseguir una societat més justa.
El viatge ha de ser fruit d'una convicció real i d'un interès sincer per tal de donar suport a les tasques de les ONGs que lluiten per la justícia social. Més que ajudar la gent dels països en vies de desenvolupament, hem d'estar oberts a aprendre d'ells. Tenen moltes coses per ensenyar-nos!
Tractant-se fonamentalment d'una experiència formativa, en la majoria de les ONGs, associacions i entitats ofereixen cursos o sessions de formació durant els mesos anteriors al viatge, perquè els participants - amb ajuda dels experts- aprofunditzin i comprenguin millor les causes de les desigualtats nord-sud i les vies de solució, la cultura amb què conviuran, els seus problemes específics i els projectes de l'organització de destí que els acollirà. Per aquest motiu, al procés formatiu se li dóna una gran importància.
Els joves que participen en viatges solidaris es converteixen, a través d'aquests, en els millors transmissors dels nous valors en què es basen les ONGs. I probablement en això es fonamenta l'impacte més notable d'aquestes experiències: en el seu efecte multiplicador, ja que aquests voluntaris/es, formats i fortament motivats per l'experiència viscuda, es converteixen al seu retorn en agents de sensibilització del seu entorn més proper.
Algunes de les ONGs de comarques gironines a les quals ja us podeu dirigir per informar-vos sobre camps de treball o viatges solidaris de 2010 són les següents:
GRAMISS. Campamentos de Bohío 2010, a la República Dominicana.
L'entitat GRAMISS organitza un parell de sessions informatives a Girona sobre les brigades que aquest estiu organitzarà a la República Dominicana. Es demana tenir més de 20 anys, experiència en el món del lleure i ganes de conèixer una altra realitat. + Info>>
Camps de Solidaritat de Setem 2010: mira-t'ho amb els seus ulls!
Els passats 4 i 12 de febrer es van fer les dues sessions informatives sobre els Camps de Solidaritat 2010 que organitza Setem-Girona. Els Camps de Solidaritat de Setem són una experiència de col·laboració i convivència amb persones i organitzacions d'Àfrica, d'Àsia i d'Amèrica, durant les vacances d'estiu, per conèixer la realitat del Sud.
Brigada d'Amigues de l'ALBA a Veneçuela
El col·lectiu d'Amigues de l'ALBA organitza, per primera vegada, una Brigada Internacional a Veneçuela amb l'objectiu de conèixer i aprendre de les lluites i experiències populars dirigides a cercar "l'altre món possible i socialista, que està naixent a l'altra banda de l'Atlàntic". La brigada serà del 2 a l'11 d'abril.
Xarxa Solidària de Sant Feliu de Guíxols
Aquesta entitat de Sant Feliu coopera a l'Equador, Filipines, El Salvdor i Moçambic. Les brigades previstes són pels mesos de juliol o agost, segons el grup que es formi. Els projectes en els que es cooperarà són els següents:
• Equador: escola per mantenir les tradicions quixuas a l'amazoni; horts agroecologics a la Sierra.
• Filipines: casa d'acollida; acondicionament d'habitatges a la barriada de Masagana.
• El Salvador: projectes comunitaris com un menjador comunal, granges de gallines, un forn de pa...
• Moçambic: granges de gallines per nens orfes i viudes; construcció de cases tradicionals per viudes; suport a escoles rurals.
Entre els requisits, l'entitat demana que es sigui soci de la Xarxa Solidària, haver treballat amb Xarxa abans de marxar (aproximadament mig any) i ser major de 18 anys. Més informació aquí>>
Brigada a Palacagüina, de SOARPAL
Un any més, SOARPAL organitza una brigada a Palacagüina, municipi de Nicaragua argemanat amb Arbúcies, durant el mes d'agost. Si teniu interès a participar-hi, poseu-vos en contacte amb: soarpal@hotmail.com o truqueu als telèfons 972 162 626 (M. Antònia), 972 162 571 (Jaume). Més informació>>
Vols conèixer el dia a dia dels brigadistes? Entra aquí>>
I properament, penjarem la informació d'Enginyeria Sense Fronteres, Llagostera Solidària, Unitat Solidària de Palafrugell. Les brigades del Centre Cristià Universitari de Girona ja estan completes.
A més de les brigades, entitats com SodePau t'ofereix estades de turisme responsable.
SodePau
SodePau engega un nou programa de viatges de turisme responsable: una ruta per la Palestina ocupada, una visita a projectes de desenvolupament comunitari a Síria, un acostament a la situació dels Kurds que viuen a la zona ocupada per Turquia o l'allotjament a un alberg rural del Marroc, són algunes de les propostes que us ofereix aquesta entitat. Més informació aquí>>