Bocins de Pau per eixamplar la mirada
Què significa la pau per a cadascuna de nosaltres? Té el mateix pes parlar de pau a Colòmbia que a Catalunya? Com entén la pau un jove que viu als carrers de Burkina Fasso? Amb motiu del Dia Escolar de la Noviolència i la Pau, que se celebra el 30 de gener, la Coordinadora d’ONG Solidàries i la Unitat de Cooperació de l’Ajuntament de Girona organitzem la dotzena edició de la campanya de sensibilització que duu la reflexió sobre cultura de pau a les escoles i centres oberts de Girona. FOTO Associació ÈCCIT
La metodologia sempre és la mateixa però el que canvia és el resultat final. A finals de desembre, l’àrea d’Educació Crítica de la Coordinadora d’ONG Solidàries forma estudiants dels cicles formatius d’Animació Sociocultural de l’Institut Vallvera de Salt i d’Educació Infantil i Integració Social de l’Institut Montilivi de Girona. Aquests joves són les persones encarregades de dinamitzar les activitats educatives de les escoles i centres oberts participants a la campanya amb l’objectiu que la mainada identifiqui els valors inherents de la pau en el nostre dia, reflexioni sobre com millorar la nostra quotidianeïtat gràcies a la pau, i es questioni què podem aportar tant en l’àmbit personal com el col·lectiu, per millorar la convivència.
Els talleristes dels instituts arriben a les escoles a partir d’aquest dilluns 24 i s’hi estaran fins a principis de febrer. Enguany, i com a novetat, hi participen tots els centres oberts de la ciutat de Girona i les escoles Eiximenis, Dr. Masmitjà, Maristes Girona, Bell.lloc Infantil i FEDAC Sant Narcís. En total, prop de 3.000 nens i nenes i joves treballaran la pau en el marc de la campanya Bocins de Pau, 1.800 dels quals ho faran a la ciutat de Girona. Un cop hagin fet les activitats programades pels talleristes dels instituts, cada classe farà un vídeo sobre les reflexions de pau que hagin sorgit a les aules que es penjaran al web de la campanya per poder ser visionats per a tots els participants i a les xarxes socials de tots els centres participants, de l’Ajuntament de Girona i de la Coordinadora d’ONG Solidàries.
I és que una de les parts més interessants de la campanya és justament l’intercanvi que neix de les escoles gironines amb les escoles del Sud. En l’edició 2022 hem contactat amb infants i joves dels camps de refugiats del Sàhara Occidental, amb escoles de Guatemala, amb grups escolars de Colòmbia, escoles rurals del Marroc i amb joves de Burkina Fasso. Són centres educatius vinculats a entitats de cooperació internacional gironines (ACAPS Girona, Fundació Utopia, GERD Cooperació, Dagua ONGD, Associació ÈCCIT i NouSol Associació), que formen part de la Coordinadora d’ONG Solidàries. Un intercanvi de valors i vivències ben diverses, que ha de servir per a obrir la mirada i provocar una reflexió personal, alhora que col·lectiva.
Ni els infants sahrauís, pel conflicte bèl·lic latent, ni els de Buenventura, a Colòmbia, han pogut participar finalment a la campanya Reset Peace. Connectant-nos amb la Pau, tal com estava previst. Fotos ONGD Dagua
La campanya del DENIP 2021, Reset Peace. Connectant-nos per la Pau, que impulsem conjuntament la Coordinadora d’ONG Solidàries i la Unitat de Cooperació de l’Ajuntament de Girona arriba a la seva fi amb la presentació de les diferents visions sobre el conflicte, l’harmonia, el perdó i la pau, realitzat des dels centres educatius de Girona, Tetuan (a Marroc), Nahualá i Aguacatán (a Guatemala), Maelao (Tailàndia) i Warur i Sausapor (Papua Nova Guinea).
La campanya Bocins de Pau que es fa amb motiu del proper Dia Escolar de la Noviolència i la Pau (DENIP), el 30 de gener, ja ha començat amb les formacions dels grups d’estudiants de cicles formatius d’Educació Infantil, Animació SocioCultural i Integració Social que d’aquí a dues setmanes aniran a les escoles participants a realitzar els tallers i les dinàmiques educatives sobre pau.