Arrenca la campanya “Girona, ciutat d’acollida”
L’Ajuntament de Girona i la Coordinadora d’ONG de les comarques gironines i l’Alt Maresme recullen els recursos que ofereix la ciutat per abordar migracions i refugi des d’un enfocament de pau.
Una de cada quatre persones empadronades a la ciutat de Girona és nascuda fora de l’Estat espanyol i en el padró municipal hi ha representades fins a 42 nacionalitats diferents, segons dades de la Unitat Municipal d’Anàlisi Territorial (UMAT). Aquesta diversitat representa una gran riquesa per la ciutat, però suposa també un enorme repte a l’hora abordar la convivència de les diferències de manera positiva.
Amb aquest objectiu, l’Ajuntament de Girona, a través de la Unitat de Cooperació i La Caseta. Serveis Educatius, i la Coordinadora d’ONG Solidàries de les Comarques Gironines i l’Alt Maresme engeguen la campanya “Girona, ciutat d’acollida” (#GironaAcollidora). A través d’aquesta acció, es donaran a conèixer tots els recursos que actualment existeixen a la ciutat de Girona sobre migracions, refugi i pau i que s’ofereixen a través d’activitats culturals i propostes de museus, biblioteques, serveis i entitats. La campanya arrenca avui, 21 de setembre, coincidint amb el Dia Internacional de la Pau (#PeaceDay).
Després d’un any on l’acollida de persones refugiades provinents d’Ucraïna ha transformat la vida als barris de la ciutat i evidenciat la necessitat d’acompanyar la ciutadania per a fer possible una inclusió pacífica de les persones nouvingudes de qualsevol origen. El president de la Coordinadora d’ONG Solidàries, Jan Millastre, emfatitza: “Tenim la guerra més a prop que mai i això ens dóna mil i un arguments per treballar la pau en profunditat. Hem volgut participar a #GironaAcollidora per compartir la nostra experiència en educació per la pau i els nostres recursos a favor del diàleg i la convivència pacífica. Obrim el CeDRe de la Coordinadora a la ciutadania i a la pau”.
Amb els ulls posats en l'educació a favor de la pau i la ciutadania, des de l'Ajuntament de Girona remarquen que volen “per una banda educar a favor del respecte i la pau, i de l’altra donar les eines perquè els nous gironins i gironines que venen de fora puguin integrar-se en el teixit social i humà de la ciutat i en la nostra identitat i la nostra cultura." En aquest sentit, la regidora de Drets Socials i Cooperació, Núria Pi, diu que l'oferta de recursos "ha d’ajudar a tenir una ciutat completament tolerant i oberta, on treballem a favor de la cohesió social i amb els drets humans com a bandera." Pi exposa com " Els darrers anys hem iniciat diverses accions, hem col·laborat amb moltes entitats i hem arrencat diferents programes amb aquest objectiu, ara amb la campanya Girona Ciutat d’Acollida fem un pas més per assolir-lo."
Podeu seguir la campanya a xarxes amb el hashtag #GironaAcollidora
Quatre personatges ens expliquen el seu procés migratori i les etapes per les que passen fins aconseguir l'anhelada acollida al país de destí. És la proposta de sensibilització, teatral i vivencial, que proposa La Nave Va per a joves a partir dels 16 anys i per a adults.
El CeDRe de la Coordinadora d'ONG Solidàries llença el nou catàleg de recursos educatius de les entitats solidàries. Un recull amb més de 44 propostes sobre valors, cooperació i solidaritat.
La setmana passada el CeDRe, Centre de Recursos per la Pau i la Solidaritat, de la Coordinadora d’ONG Solidàries rebia el Premi Institucional que atorga l’associació Mestres 68.