Arcadi Oliveres, Premi ICIP Constructors de Pau 2017
Ben merescut. Aquest és el sentir general en l'àmbit de la solidaritat. Arcadi Oliveres ha estat reconegut amb el Premi ICIP Constructors de Pau 2017 pel "seu incansable activisme i compromís amb la promoció de la pau, els drets humans, la justícia social i el desarmament"
Vinculat des de jove al moviment escolta, al moviment cristià Pax Christi i a l’institut Victor Seix de Polemologia, va rebre les primeres influències del pensament pacifista per part de Frederic Roda i Joan Botam. En l’època de la dictadura franquista, el seu compromís amb la democràcia el va portar a integrar-se a l’Assemblea de Catalunya, des d’on va promoure la “Marxa de la Llibertat”, el 1976, per reclamar “Llibertat, Amnistia i Estatut d’Autonomia”.
L’any 1982, s’uneix a Justícia i Pau, entitat que acabarà presidint i des de la qual impulsa la primera campanya del 0,7% d’ajut al desenvolupament dels països del Tercer Món des de Justícia i Pau. Al llarg de la seva trajectòria, el seu decidit activisme l’ha portat a participar en les campanyes del moviment anti OTAN, contra el comerç d’armes, per l’objecció de consciència al servei militar obligatori i l’objecció fiscal, contra el deute extern dels països empobrits i contra les guerres. En la seva vessant dedicada a la justícia global, també ha estat un ferm defensor de la regularització d’immigrants, ha estat vinculat al moviment antiglobalitzador i a les protestes del 15M a Catalunya.
Arcadi Oliveres ha esdevingut un personatge influent i un referent per a la formació dels joves gràcies a la seva gran qualitat d’orador i de comunicador, que ha demostrat en innombrables xerrades i conferències divulgatives arreu del territori.
Premi ICIP Constructors de Pau
L'Institut Català Internacional per la Pau convoca anualment, des de l'any 2011, el Premi ICIP Constructors de Pau amb la finalitat de guardonar i reconèixer públicament a persones, entitats o institucions que han treballat i han contribuït de manera destacada i dilatada en el foment i la construcció de la pau.
La primera edició del premi va reconèixer la lluita d’objectors i insubmisos, simbolitzats en Pepe Beunza, primer objector de consciència al servei militar obligatori per raons ideològiques de l’Estat espanyol. L'any següent, el guardó va ser per a cinc mares de Soacha pel seu treball a favor de la pau i els drets humans a Colòmbia. L’exgeneral nascut a Belgrad Jovan Divjak (2013), la Women's International League for Peace and Freedom (2014), el pare caputxí Joan Botam (2015) i l'any passat, l’organització no governamental Brigades Internacionals de Pau, han estat els altres guardonats.
Informació extreta de l'Institut Català Internacional per la Pau >>