Amb uniforme o sense, volem l’exèrcit fora d’ExpoJove
La Coordinadora d’ONG Solidàries lamenta la decisió judicial de deixar participar l’exèrcit a ExpoJove, com a mesura cautelar i a l’espera d’una sentència ferma. Per a nosaltres, la clau de la nostra voluntat d’exclusió dels militars d’aquest saló de formació i orientació laboral no rau tant en els símbols externs sinó en els següents punts:
-Moltes de les entitats solidàries de la Coordinadora treballen per solventar mancances i desigualtats derivades de conflictes bèl·lics o de violència armada. Això fa que siguem una entitat profundament pacifista i que creu en el diàleg i la resolució pacífica dels conflictes, com a pas indispensable cap a la justícia social.
-Davant la cultura de la guerra nosaltres apostem per la cultura de pau. I davant els valors que representa l’exèrcit -obediència cega, sistema autoritari i la coerció i repressió com a mitjans per aconseguir la seguretat-, la Coordinadora aposta pels valors propis de l’escola catalana: pensament crític i alliberador, democràcia, cooperació, empatia i resolució pacífica de conflictes.
-La presència de l’exèrcit a ExpoJove implica un menyspreu total cap als representants de la ciutadania ja que el Parlament de Catalunya va aprovar la Moció 55/XI que expressa la voluntat de desmilitaritzar Catalunya.
-Creiem fermament que reclutar joves per l’Exèrcit no és una sortida laboral com qualsevol altra perquè implica posar la força dels joves al servei de la coerció i la repressió.
-Remarquem que no volem l’exèrcit espanyol a ExpoJove però tampoc en voldríem cap altre. Som entitats pacifistes i antimilitaristes.
Amb tot, valorem positivament els esforços del consistori gironí per intentar dur a terme la voluntat ciutadana representada per les entitats al Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació (CMSC). És per això que les entitats hem tornat a participar del CMSC des d’on seguirem treballant per excloure definitivament l’exèrcit de Fira Girona, basant-nos en el Codi Ètic impulsat pel mateix Consell.
Convidem a la comunitat educativa a mostrar també el seu rebuig cap a la militarització dels espais educatius i del currículum escolar, ja que són part fonamental en el procés de creació de pensament crític del nostre futur immediat. I demanem als polítics que tinguin present la Moció 55/XI i contribueixin a fer efectiva la desmilitarització del territori. Volem un compromís programàtic dels partits polítics amb la cultura de pau.
Comarques gironines, 5 d’abril de 2018