Acord sobre la Renda Garantida de Ciutadania
Finalment hi ha hagut acord i ahir dilluns, 15 de maig, es va signar un acord entre representants de la Generalitat de Catalunya i els representants de la Comissió Promotora de la Renda Garantida de Ciutadania. Ara cal que el ple del Parlament català l'aprovi per poder implementar la llei a partir del 15 de setembre d’aquest any amb un 85% de la prestació.
La implementació es durà a terme durant quatre anys, fins a l’abril de 2020, quan tots els beneficiaris ja en cobraran el 100%. Durant aquest temps, una comissió farà un seguiment per tal d’avaluar l’aplicació i modular els canvis necessaris per a fer-la efectiva. Es començarà doncs, amb una renda de 550 euros al mes per persona, fins a arribar l'abril del 2020 als 664 euros. Quan s'apliqui al 100%, el màxim serà de 1.200 euros al mes per a famílies de dues persones amb tres fills. Hi podran accedir les persones que no arribin als 664 euros al mes i s'aplicarà progressivament.
Podran obtenir la Renda Garantida de Ciutadania totes aquelles persones majors de 23 anys amb dos anys de residència a Catalunya i que hagin esgotat totes les prestacions i no tinguin un patrimoni superior a la primera residència. Tot i així, existeixen algunes compatibilitats amb ajuts socials, com són les prestacions derivades de la llei de dependència, així com les famílies que rebin beques de transport i menjador escolar, les altres ajudes són compatibles i alhora computables.
Les famílies monoparentals amb contractes a temps parcial que tinguin una renda inferior a l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), també podran rebre la prestació fins a arribar a aquest topall.
El contingut de l'acord implica un un salt qualitatiu, segons la Comissió Promotora, ja que "implica el reconeixement d'un dret social de l’Estatut d’Autonomia (article 24.3) que empara a tota la ciutadania, redistribueix la riquesa i és un avenç en la lluita contra la desigualtat." Es calcula que se'n podran beneficiar unes 35.000 famílies catalanes.
L'acord s'ha de veure com el fruit de l'àmplia mobilització sostinguda en el temps i gràcies a l'activitat de milers de persones i fedataris / es, que van col·laborar en la recollida de les signatures de la ILP. També de l'àmplia i plural unitat construïda, 76 entitats socials, cíviques i polítiques -entre elles la Xarxa pels Drets Socials de la qual formem part, però també Justícia i Pau- estan adherides a aquesta ILP. I gràcies també al suport de més de 50 ajuntaments de Catalunya, que representen una majoria de la població.
Des de la Comissió Promotora, també s'ha reconegut la feina dels grups parlamentaris en la ponència, als quals se'ls demana diligència per aprovar el redactat del projecte de llei, que inclourà el contingut de l'acord, perquè en el termini més breu possible pugui ser aprovat pel ple del Parlament de Catalunya, i poder implementar la llei aviat.
El debat de la Renda Garantida de la Ciutadania va arribar al Parlament a través d'una ILP a l'octubre del 2013, amb l'aval de 121.191 signatures. Les persones que vulguin adquirir la Renda Garantida de Ciutadania hauran de sol·licitar-la a través de les oficines del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya. Des del Departament de Treball se’ls traçarà el pla d’inserció laboral i, en cas que sigui necessari, se’ls derivarà cap als serveis socials.