35 anys de la CNA a Nicaragua
El 1980, la Croada Nacional d’Alfabetització (CNA) va portar més de 115.000 mestres, estudiants batxillers i funcionaris als punts més recòndits del país per ensenyar a llegir i escriure a prop de 400.000 persones. Això va succeir un any després del triomf de la revolució sandinista, que va enderrocar la dictadura de la família Somoza. Ara, que es compleixen 35 anys d’aquesta gesta històrica, les entitats catalanes que han estat cooperant amb la tasca alfabetitzadora al país centreamericà al llarg d'aquests anys han decidit celebrar-ho amb l'organització d’una Brigada a Nicaragua.
L'agost de 1980, una comissió independent de la UNESCO va proclamar Nicaragua territori lliure d’analfabetisme. Unes dades que il·lustraven l’eficàcia de la tasca que durant els 6 mesos anteriors, els brigadistes havien dut a terme al país. Precisament, la mateixa institució va qualificar la CNA de “la mobilització i participació més important del segle XX”.
Per commemorar el seu aniversari, l’Associació d’Educador Popular Carlos Fonseca Amador (AEPCFA) i l’Institut Paulo Freire enviaran del 9 al 23 d'agost la Brigada CNA35 amb 35 brigadistes de diferents llocs d’Europa. Els objectius són conèixer de prop l’experiència d’alfabetització i postalfabetització, a través de l'exemple de la comunitat indígena rama de l’illa Rama Cay, i realitzar una visita guiada per la capital de la RAAS, Bluefields, i diferents indrets de la costa Carib sud. A més, també se celebrarà el 25è aniversari de l’AEPCFA i el 70è del seu líder, el Maestro Orlando Pineda. Una de les activitats més destacades serà un seminari en el que, entre d'altres, intervindran persones que han participat activament en la tasca alfabetitzadora.
Segons explica el seu responsable, Sebas Parra, coautor amb Pineda del llibre sobre l’alfabetització a Nicaragua El sueño que fue, es tracta d’una “celebració i una victòria educativa, política i a favor del desenvolupament, perquè l’alfabetització és el seu motor”. Explica que és una bona ocasió per “verificar els resultats de l’alfabetització”, un concepte que “no només significa llegir i escriure, sinó obrir les portes a la salut preventiva i a la producció sostenible”.