2016: Més Drets Humans i Pau, a les comarques gironines
L'any 2016 la Coordinadora d'ONG Solidàries va intensificar el seu treball de sensiblitizació en Drets Humans i Pau com a conseqüència, d'un augment de la intolerància i les actituds xenòfobes -derivades en bona part de la gestió política i mediàtica de la crisi de les persones refugiades-, i de la continuada presència de l'exèrcit a la fira ExpoJove, respectivament. Els Drets Humans i la Pau, doncs, van ser els dos àmbits principals de l'activitat de les entitats solidàries al 2016, segons es desprèn de la Memòria 2016 que ja es pot consultar en línia.
Del treball en Drets Humans, la Memòria 2016 destaca la campanya "Totes hi cabem" que va decorar una trentena de miralls de la ciutat de Girona amb figures que convidaven a fotografiar-s'hi en grup i a pujar les imatges a la xarxa. La campanya tenia com a objectiu mostrar una societat inclusiva, amb espai i drets per a tothom. Aquest 2016, a més, també es va fer una nova sèrie de punts de llibre enfocats a denunciar alguns dels drets vulnerats: el dret a desplaçar-se lliurement dins i fora del país (vulneració de Schengen), el dret a un treball digne (reforma laboral), el dret a la protecció de la salut (decret que elimina l'atenció sanitària universal i gratuïta) i el no menys important, dret a la llibertat d'expressió, reunió pacífica i informació (llei mordassa). Els Drets Humans van ser ben presents, també, en la graella del programa Mirades que es fa conjuntament amb Televisió de Girona, on vam parlar dels refugiats sahrauís, d'alfabetització, d'igualtat de gènere o de la mateixa situació dels Drets Humans, entre d'altres qüestions. Al 2016, a la campanya Pobresa Zero, i seguint el fil de les vulneracions de drets, es va fer èmfasi en les migracions forçades per la degradació ambiental.
En l'àmbit de la cultura de pau, és destacable l'esforç per fer fora l'exèrcit de la fira d'ensenyament i ocupació ExpoJove. El Codi Ètic elaborat pel Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació de Girona, n'és un bon exemple, malgrat que l'Ajuntament, finalment, no hagi volgut assumir la seva responsabilitat a l'hora d'aplicar-lo. També cal destacar la incorporació d'una veu gironina al Consell del Foment de la Pau. Des del 2016, l'Imma Parada (del Grup d'Empordaneses i Empordanesos per la Solidaritat), ens hi representa.
Al 2016 vam seguir fent un intens treball en xarxa, que va donar alguns fruits destacables: la creació de la Plataforma Girona Acull, així com la celebració a Girona, del Fòrum Social Català. En el cas de Girona Acull, la plataforma neix de la Comissió de Suport als Refugiats impulsada per la Coordinadora l'any 2015. Amb la intensificació de la crisi de les persones refugiades, més i més persones i col·lectius es van anar acostant a aquesta comissió, fins que va sorgir la necessitat de sumar totes aquestes inquietuds i forces, i garantir, així, un treball molt més eficaç.
El Fòrum Social Català a Girona va aconseguir, en la seva edició del 2016, la participació de 36 entitats d'àmbits tan diversos com el sindical, l'ecologista, el de la cooperació internacional, el social o el dels mitjans de comunicació. És una aposta clara de la Coordinadora d'ONG Solidàries, que aporta, no tan sols un bon nombre de les entitats participants, sinó també suport tècnic en comunicació i coordinació de la trobada. Al 2016, però, hi va haver més treball en xarxa: Setmana del Documental Social a Girona (UdG, Biblioteca Carles Rahola i Ajuntament de Girona), Ciutats Defensores dels Drets Humans (amb l'Ajuntament de GIrona i Justícia i Pau), #Raonspercooperar (Ajuntament de Girona), Les vides de l'Aigua (Metges sense Fronteres, UdG, Ajuntament de Girona i Biblioteca Carles Rahola), El Dret a la Informació (Col·legi de Periodistes) i, com no, la campanya del DENIP Construïm la Pau (Ajuntament de Girona i Ajuntament de Figueres), entre molts d'altres.
Pel que fa al CeDRe, i donat el context actual, es va detectar un fort increment en la demanda de recursos per explicar i sensibilitzar la causa de la crisi de les persones refugiades i això va implicar un augment dels recursos al nostre fons, sobre persones refugiades: s'ha incorporat l'exposició "Refugiats, l'Odissea cap a Europa", per exemple, i es va començar també a treballar per poder incorporar al 2017 -com ja s'ha fet- l'exposició "Refugiats, per què?". El CeDRe, amb gairebé 500 préstecs al 2016, va seguir introduïnt millores per a oferir un préstec en línia més eficaç, va incorporar el recurs educatiu "Ser refugiat" adreçat a les escoles, i va fer una vintena de tallers educatius a les escoles de la demaració gironina.