18+1
Com pensen els joves no acompanyats que viuen a Catalunya? D'on provenen? Per què van decidir marxar del seu país? L'Agència Talaia, proposa 10 vídeos documentals per conèixer el testimoni d'aquests joves migrants. Foto Agència Talaia
A partir del 3 de febrer, diàriament i durant 10 dies, s'aniran publican els 10 vídeos documentals curts, que ens aproparan a la realitat d'aquests joves a través del seu propi testimoni. La sèrie documental 18+1 és un projecte periodístic premiat amb els Premis Rahola 2019 que atorga la demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes. És una iniciativa de l'Agència Talaia en col·laboració amb la Directa i compta amb el suport de Girona Acull,el Consell de Cohesió Social de l’Ajuntament de Girona, Dipsalut, la Diputació de Girona i el Col·legi de Periodistes.
En aquests 10 capítols, joves com la Yamna o la Chaime, en Hatim o l'Aziz van explicant les seves inquietuds i els motius que els van dur a arriscar la seva vida, i a migrar sols cap a Europa. Així, en la primera entrega (publicada ahir, 3 de febrer) els joves parlen de la poc coneguda situació política i social al Marroc i de les possibilitats reals que tenen de llaurar-se el futur que desitgen. En el segon capítol (publicat avui) indaga sobre les rutes marítimes per a les persones que migren: les Illes Canàries, l'Estret de Gibraltar i el Mar d'Alboran, així com d'altres possibles camins com els dels ferris que surten de Tànger, Ceuta i Melilla a diari. Cada capítol té una durada aproximada de 10 minuts.
Capítol 1: El Marroc
La Plataforma Girona Acull, l'Espai Antiracista de Girona-Salt i el col·lectiu juvenil La Forja van organitzar la setmana passada una concentració i roda de premsa per denunciar l'augment d'episodis de racisme institucional vers el col·lectiu de menors estrangers no acompanyats i de joves extutelats per la Generalitat. La Coordinadora d'ONG Solidàries s'ha sumat al manifest d'aquestes entitats, que podeu llegir a continuació.
La desinformació creix i segons Maldita Migración un projecte periodístic editat per Maldita.es i que compta amb el suport d'Oxfam Intermón, un de cada 3 bulos estan relacionats amb potencial desinformació sobre migracions. Aquesta iniciativa periodística té com a objectiula lluita contra els rumors i la desinformació en matèria de migracions i refugi.