12 mesos per la igualtat
La llista de desigualtats i vulneracions de drets de les dones és extensa, però la llista dels petits avenços en igualtat també. Ens hem volgut fixar, precisament, en les petites victòries assolides cap al camí de la plena igualtat i li hem donat forma de calendari feminista.
La legalització de l'avortament a Islàndia, el Dia contra la Mutilació Genital Femenina, el 8 de març i el 25 de novembre, el Dia de la visibilitat lèsbica, el Dia Internacional de les dones per la pau i el desarmament o el Dia Internacional de la planificació familiar són algunes de les efemèrides que trobareu marcades al calendari "12 mesos per la igualtat" de la Coordinadora d'ONG Solidàries i molt ben il·lustrades per Clara Gispert. Es tracta d'un nou material de sensibilització que vol entrar a totes les cases per ajudar a prendre consciència que ens cal avançar cap a la plena igualtat, per al benefici de tothom, no només de les dones, i que només perseverant, seguirem fent passes endavant.
Des de la Coordinadora d'ONG Solidàries volem que el 2021 sigui un any de presa de consciència i lluita a favor de la igualtat de gènere, la llibertat i el respecte als drets humans. Per aquest motiu, n'hem editat 700 exemplars que es repartiran de manera gratuïta entre les entitats de la Coordinadora, les administracions que ens donen suport i la ciutadania, a partir d'aquesta setmana. Cada mes es destaquen diverses efèmerides feministes i una d'elles es desenvolupa en profunditat, aportant dades de la situació a casa nostra, curiositats, o quin treball es fa des de les entitats solidàries.
Aquest calendari compta amb el suport de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, l'Ajuntament de Girona, Dipsalut Girona i la correcció lingüística del Consorci per la Normalització Lingüística de Girona.
La prostitució, la mutilació genital femenina, les tasques domèstiques i de cura, la democràcia paritària, l'ecofeminisme, la invisibilitat de la dona a l'espai públic o l'avortament, són alguns dels temes inclosos a la nova Agenda Llatinoamericana que es presenta aquest divendres, 3 de novembre, al teatre del centre cívic Sant Narcís de Girona (19.30h). Una edició que ens interpel·la sobre els avenços i els retrocessos dels drets de les dones.
A Catalunya, i a data d'avui, onze dones han estat assassinades a mans de les seves parelles o exparelles. En el cas de l'Estat espanyol, la violència masclista suma més d'una cinquantena de dones assassinades enguany. Aquest dijous 19 de desembre, taula rodona sobre sensibilització, atenció i prevenció de la violència de gènere, a la Facultat d'Educació i Psicologia de la UdG
Dones Directives i Professionals de l'Acció Social i la Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya han impulsat l’Eina d’autodiagnosi pel foment de l’equitat de gènere al Tercer Sector Social de Catalunya, per ajudar les entitats a saber quina és la situació del gènere a l'entitat i definir un full de ruta flexible i adaptat al ritme i necessitats de cada organització.