10 anys, 10 campanyes!
El 30 de gener és el Dia Escolar de la Noviolència i la Pau (el DENIP) amb el qual es commemora l’aniversari de la mort del líder pacifista, Mahatma Gandhi. Des de fa 10 anys, les escoles de la ciutat de Girona participen en la proposta educativa i de sensibilització en la cultura de pau que impulsen conjuntament la Coordinadora d’ONG Solidàries i la Unitat de Cooperació de l’Ajuntament de Girona. Aquest mes de gener, la proposta és: Fem les Paus!
Tot i que la proposta canvia any rere any i la mainada fa cada edició un objecte o treball diferent, l'objectiu de la campanya sempre és el mateix: que la comunitat educativa –alumnat, mestres, personal dels centres i famílies- reflexionin sobre la cultura de pau i s’acabin implicant, des del seu entorn més immediat, en la convivència i la justícia social.
Fem un repàs a 10 anys de campanyes de pau. Les propostes que s’han fet fins avui són les següents:
2011, PARAIGÜES PER LA PAU. La mainada gironina va decorar 4.500 paraigües amb dibuixos i missatges a favor de la pau. En ser la primera campanya, també va ser la més participada de totes, amb un desplegament de paraigües mai vist que va aparèixer a les portades de tots els diaris gironins. I encara una petita anècdota: el dia previst per la festa de cloenda va ploure, i es va haver d’ajornar...tot i els paraigües!
2012, JARDINS PER LA PAU. Aquesta campanya es va fer simultàniament a Girona i Lleida. A Girona es van plantar un miler de flors dissenyades amb material de rebuig i amb pètals amb missatges de pau. Una autèntica explosió de creativitat! A més de la plantada oficial al Parc del Migdia, el Jardí de la Pau, amb una selecció de les flors de pau, es va tornar a plantar en el marc de Girona Temps de Flors, durant el mes de maig, dins del Refugi Antiaeri situat als Jardins de la Infància, un espai carregat d’història i amb molt de simbolisme per fer-hi créixer la pau.
2013, TIMBALADA PER LA PAU. Uns 1.500 alumnes de Girona van fer sonar els seus tambors, construïts i decorats per a l’ocasió, en la cloenda d’una campanya que també va arribar als alumnes de Lleida. Com a acte de cloenda de la campanya, els nens i nenes van fer sonar els seus timbals per reclamar la pau a les escoles i ciutats. Una festa dinamitzada pel grup d’Animació Sociocultural del Vallvera que aquell any ens van ensenyar ritmes per cantar la pau. Aquesta campanya va ser distingida amb el Premi APS d’Aprenentatge i Servei
2014, FULARDS PER LA PAU. Girona es va vestir de Pau en el Dia de la Noviolència i la Pau, amb uns vistosos fulards estampats i decorats amb motius pacifistes fets pels artistes de primària. Però en aquesta edició, hi va haver algunes novetats com la desaparició de la campanya a Lleida, i la incorporació, per contra, de les biblioteques de la ciutat amb l’activitat “L’hora del conte”, a càrrec de l’alumnat de segon d’Educació Infantil de l’INS Montilivi, que ja coneixien la campanya de l’any anterior.
2015, CONTES PER LA PAU. Una dotzena d'escriptors i escriptores de la nostra demarcació ens van regalar contes relacionats amb algun aspecte de pau o resolució de conflictes. Els autors i autores hi van posar la història, i els nens i nenes, el seu art i la seva imaginació per il·lustrar aquestes historietes que van quedar recollides en un llibre, que podeu consultar al CeDRe de la Coordinadora. Dolors Garcia Cornellà, Lluís Freixas, Núria Martí, Josep M. Fonalleras, Maria Mercè Roca, Josep Pastells, Mar Bosch, Mercè Saurina, Enric Ramionet i Carles Sala, en la campanya gironina, i Àngel Burgas i Tali Companys, que hi van sumar l’escriptura empordanesa, van ser els autors i autores que van donar forma a aquest llibre de contes Per primera vegada, la ciutat de Figueres s’afegia a la campanya del DENIP.
2016, CONSTRUÏM LA PAU. Uns 4.000 alumnes entre Girona i Figueres es van convertir en arquitectes per aixecar autèntiques ciutats de pau a les dues ciutats. Com ho van fer? Van recobrir amb material de rebuig, unes casetes de cartró de poc més d’un metre d’alçada per metre d’amplada, que se’ls va facilitar des de les entitats impulsores, els Ajuntaments de Girona i Figueres i la Coordinadora d’ONG Solidàries. Els nens i nenes van enganxar maons fets amb tetrabricks i decorats segons l’edifici que se’ls hagués assignat. Hi havia autèntiques obres d’art! Com el Museu inspirat en el Museu Dalí que va aixecar una escola gironina...perquè la cultura també és necessària per a la pau, com els jutjats, les escoles, els centres de salut, les botigues d’alimentació, les de jardineria...tots els serveis necessaris que calen per a tenir un entorn bonic i adequat per a sembrar la pau social.
2017, PERIODISTES PER LA PAU. Ho vam aconseguir! Vam fer que la pau fos notícia. En motiu del Dia Escolar de la Noviolència i la Pau, prop de 30.000 exemplars del Diari de la Pau van arribar a tot el territori català, encartats a El Punt Avui, amb més d'un centenar de notícies sobre experiències de pau i drets humans. Unes notícies pensades i redactades pels nens i nenes de 5è i 6è de les 18 escoles de Figueres i Girona, que van participar a la campanya. Al mateix temps, diverses ràdios i televisions locals van difondre prop de 25 falques radiofòniques i una quarantena de càpsules audiovisuals sobre Pau. Aquesta campanya que va comptar amb la col·laboració de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes va rebre una Menció especial en els Premis Gabinets de Comunicació que atorga el mateix Col·legi però d’àmbit català, dins la categoria de Millor Acció Comunicativa.
2018, PROTAGONISTES PER LA PAU. Amb aquesta campanya, des de Figueres i Girona vam voler donar a conèixer aquelles persones anònimes i contemporànies que per algun motiu han aconseguit fer del món un lloc més humà, més just i més pacífic. La intenció era donar als centres educatius altres noms de pacifistes més enllà de Gandhi i Martin Luther King. Les escoles van investigar persones dels cinc continents, amb històries increïbles que han aconseguit canvis i millores descomunals. Els cursos de cicle superior, a més, van localitzar “Protagonistes per la pau” dels seus barris i poblacions. Figueres en va fer una revista i des de la campanya a Girona, se’n va editar un llibre en format digital, consultable al web de la campanya.
2019, JUGUEM PER LA PAU. La campanya pretenia donar protagonisme al joc cooperatiu com a impulsor de valors inclusius i per tant, com a motor de construcció de societats més justes i pacífiques. Els tallers es van fer tot jugant al pati o als gimnasos de les escoles i l’activitat final va ser l’intercanvi dels jocs de taula que cada classe havia inventat i regalat a altres escoles. La novetat de la campanya va ser el canvi en l’ordre de les activitats, tot iniciant la campanya amb la Festa al Parc Migdia, ja que la cloenda va ser l’intercanvi de jocs.
2020, FEM LES PAUS! És la campanya amb la qual arribem al desè aniversari d’aquesta iniciativa. Una campanya adreçada a posar en pràctica el fer les paus, un gest quotidià i ben necessari. Per aconseguir-ho, comptem també amb l’alumnat dels cicles formatius de Girona i Salt que dinamitzaran tallers, contes i dinàmiques. La campanya Fem les Paus incorpora moltíssimes novetats, com tres propostes per a cada cicle, i tres cloendes de campanya també diferenciades per edats. Trobareu tota la informació a: www.denip.cat