Els pressupostos, amb el 0,7%
Amb el treball per als pressupostos del 2024, s'obre una nova oportunitat per aprofundir en la cooperació municipal i per avançar cap als objectius internacionals marcats pel compromís del 0,7%.
Aquesta xifra, nascuda de l'acord de les Nacions Unides el 1972, busca que els països desenvolupats destinin el 0,7% del seu Producte Interior Brut (PIB), als països empobrits. Es tracta d’una mesura de justícia global per reduir les desigualtats que hi ha al món. Amb aquest 0,7% es persegueix que els governs de les diferents administracions, també les locals, assumeixin la solidaritat i la cooperació com una política pública.
La demanda del 0,7% va arrelar a Catalunya l'any 1994, en una presa de consciència col·lectiva que va dur la ciutadania i entitats a mobilitzar-se per exigir als governs estatal i català a complir amb aquest compromís. Després de més de dues dècades, la campanya continua vigent ja que encara no s’ha assolit aquesta fita simbòlica però essencial del 0,7% i és indispensable per abordar les desigualtats perpetuades pel sistema actual.
A la demarcació de Girona, la històrica campanya del "0,7% a la cooperació" ha deixat una empremta profunda. I a Girona ciutat, va implicar una sonada acampada de 60 tendes al Parc Central de Girona i ha impregnat l’ADN de la cooperació gironina. Des de l'acampada a Barcelona fins a les acampades a Girona, la població va demostrar un compromís que es tradueix avui en el fet que el 54,9% de la població coneix aquest objectiu (dades de la Generalitat, 2023). No obstant això, els esforços reals que hi ha destinat els ajuntaments han anat a la baixa i varien considerablement.
En l'anàlisi del pressupost del 2021, observem que la majoria de les capitals de comarca encara són lluny del 0,7%, amb percentatges que oscil·len entre el 0,07% i el 0,50%:
Banyoles, 0,09%
Figueres, 0,16%
Girona, 0,5%
La Bisbal, 0,07%
Olot, 0,25%
Destaquem Llagostera que, tot i ser un municipi petit, ha destinat l’1% en alguns períodes
Situació actual
Amb la nova llei estatal de cooperació que marca el 2030 com a termini per assolir el 0,7%, i el Pla director de cooperació al desenvolupament 2023-2026 de la Generalitat, que fixa una fórmula econòmica per arribar-hi a Catalunya, és el moment perquè els ajuntaments prenguin la iniciativa. Cada municipi ha de ser conscient de la seva responsabilitat en aquesta lluita global contra les desigualtats.
Des del vostre Ajuntament, podeu marcar la diferència. La cooperació tècnica i financera directa, les iniciatives d'educació global i el suport a través d'ONG i entitats locals són algunes de les formes de contribuir. El finançament públic de l'Ajuda Oficial al Desenvolupament (AOD) ha de quedar reflectit en els pressupostos, i els Plans estratègics de subvencions, que han de ser coherents amb aquest compromís amb la justícia global.
L'estudi realitzat pel Fons Català de Cooperació mostra que, tot i els esforços d’alguns municipis, encara hi ha un llarg camí per recórrer. Però, amb el suport i la pressió de la ciutadania, aquesta campanya ha d’aspirar a una cooperació municipal ambiciosa que contribueixi a pal·liar les desigualtats i a construir un món més just.
En el context actual, és més urgent que mai garantir i blindar aquest objectiu del 0,7%, marcant una fórmula pressupostària que asseguri un finançament suficient de cares al 2030. És urgent mobilitzar més recursos econòmics per a la cooperació i la reducció de desigualtats i això s’ha de veure als pressupostos que s’aprovaran a finals d’any.
Article d'Opinió sobre el 0,7%, d'Àngel Vàzquez>>