Què fas aquest estiu? Obrir la mirada a altres realitats
Aviat arriba la Fira d’Entitats El rodamon, que coorganitza la Coordinadora d’ONG Solidàries i l’Espai Jove, amb la col·laboració de les entitats que aquest 2022 ja s’aventuren a organitzar estades solidàries, camps o brigades. Són NouSol, Soarpal i Eccit, Azahara ONG, i l'SCI. FOTOS: Children of Africa i NouSol
Una de les entitats més veteranes en l’organització de brigades a l’estiu és SOARPAL. Van començar l’agermanament amb Palacagüina, un municipi de Nicaragua, ara fa 36 anys. El projecte comunitari en el qual participen els brigadistes, s’acaba de definir un cop s’ha conformat el grup. Les brigadistes reben assessorament i formació prèvia per conèixer tant la realitat de Palacagüina, com el projecte en el que es col·laborarà. I durant l’última setmana d’estada, es fa un viatge turístic per acabar de conèixer Nicaragua.
I què s’endú la persona que viatja a Nicaragua amb SOARPAL? La Dolors Horta, que coordina les brigades de SOARPAL, ho té clar: “El coneixement i la vivència d'un poble que lluita per superar la pobresa imposada i que ho fa amb esperança i dignitat; l'experiència d'haver col·laborat en un projecte que promou "el buen vivir de hombres y mujeres jóvenes vulnerables del municipio de Palacagüina", participant en els tallers de formació i les activitats lúdiques que s'organitzen, i sobretot, una convivència enriquidora amb les familíes acollidores i amb tot el poble en general.”
Per a les persones que no s’acaben de decidir, Horta els recomana que vagin amb el cor i la ment ben oberta, per aprofitar al màxim els valors de la societat nicaragüenca. I avisa també que cal mentalitzar-se que es trobaran “un món amb algunes limitacions respecte la nostra societat consumista”. Dolors Horta aconsella que la brigadista “respecti i s'adapti al ritme de vida nica, pel que fa a la gestió del temps i als aspectes organitzatius”.
Indonèsia, Tailàndia, Marroc i Burkina Fasso amb NouSol
Aquesta ONG gironina ofereix la possibilitat de participar en diversos projectes durant tot l’any. Un d'ells és a Fes, al Marroc, on hi ha un projecte socioeducatiu perquè infants i joves en situació de vulnerabilitat de la regió, puguin gaudir del dret a l'educació i el lleure (amb capacitat per a 20 voluntaris). Pel que fa al projecte de Burkina Fasso, el projecte Bobo-Dioulasso (5 persones) comprèn els àmbits socioeducatius i sociosanitaris. NouSol també compta amb el projecte Sausapor, a Indonèsia (3 voluntaris), i el projecte Baan Saan Rak, a Tailàndia (3 voluntaris) de l’àmbit educatiu.
Si opteu per viatjar amb NouSol, haureu de fer una formació prèvia en línia i haureu de tenir presents que en algunes estades es demana una estada mínima d’1 o 2 setmanes, segons el projecte. En totes les estades, a més, la persona voluntària ha de signar un compromís Entitat-voluntari i s’exigeix que després del voluntariat es faci un retorn a una escola o centre de joves, de la pròpia ciutat. Hi ha d’altres requisits més específics segons el projecte, com és el cas de l’obligatorietat de tenir la vacuna contra la febre groga o saber nocions de francès, per participar al projecte de Bobo-Dioulasso.
Des de Nou Sol avisen al futur voluntari o voluntària que no esperin “sentir-se molt productius” ja que depèn de la paciència i actitud de cadascú. “Els nostres voluntaris més que a ajudar venen a compartir, créixer i aprendre, perquè el treball real és el que es fa de manera continuada” remarquen des de l’entitat, alhora que adrecen una recomanació directa a les persones que s’estiguin plantejant fer un voluntariat: “Respecta la gent local, no la jutgis si tenen una manera diferent de la teva, de viure la religiositat, de vestir, la higiene… Vesteix de forma adequada. No t’esperis treballar amb el nivell organitzatiu d’Europa.”
Xauen i el Rif, amb ECCIT
Dos anys després que comencés la pandèmia i s’aparquessin les estades i els viatges solidaris, l’Associació ECCIT recupera el viatge sociocultural i de voluntariat a Xauen i els pobles del Rif, al nord del Marroc. La proposta preveu la participació d’un màxim de 25 persones, que hauran de fer, obligatòriament, dues jornades de formació prèvia, en què es fa la presentació del grup, s'explica l'estada, i també s'aborda la situació social, política, cultural, religiosa del país, així com l'ètica dels viatges solidaris.
Per a Yasser Saadoune d’ECCIT, la persona que s’apunti al viatge sociocultural podrà conèixer d’aprop la cultura magrebí i participar “en diverses activitats de dinamització comunitària i solidaritat que fan les nostres contraparts.” Des d’ECCIT, Saadoune remarca que les activitats de voluntariat es fan colze a colze amb les contraparts: “Anem a aprendre i no anem a salvar el país ni la seva gent.”
L’experiència a Xauen possibilita obtenir “un gran coneixement en viu de la cultura i la situació”, apunta en Yasser Saadoune d’Èccit, el voluntari o la voluntària “s'endú una gran experiència en la dinamització comunitària i noves amistats aquí i allà, teixint xarxes amb les entitats locals i gent del tercer sector.” I abans d’aventurar-se en un viatge com el que proposa ECCIT, una recomanació: “ respectar, gaudir i no jutjar res!! Totes les cultures formen part del mosaic d'aquesta planeta i ningú es superior a l'altre.”
Intercanvi cultural a la regió rural de Kinango, al sudest de Kènia, amb Children Of Africa
Després de dos anys sense fer intercanvis a Kènia, Children of Africa reprèn els viatges i pràcticament ja té el grup ple (10 places). Aquesta entitat demana que els participants siguin majors de 21 anys i que tuinguin un nivell d'anglès intermig mínim. Com totes les altres entitats, Children of Africa forma les persones participants abans de marxar: es fa una formació en línia durant dos mesos i una de presencial, a Figueres.
La Susana Gómez, de Children of Àfrica remarca que en el intercanvi es fa "treball en equip" i que la participació permet "conèixer noves cultures, conviure amb gent diferent, tenir un pensament més crític" i guanyar en actitud més respectuosa. Per a ella, és molt important remarcar que un dels seus ojectius és "fer entendre i remarcar molt la diferència entre cooperació i caritat." I afegeix: "nosaltres fem cooperació i és el que té una incidència més positiva en països empobrits." Si esteu interessades a tenir més informació, contacte amb: childrenofafrica.org@gmail.com
Des del Servei Civil Internacional i Azahara ONG, dues de les entitats que també organitzen estades solidàries, encara estan tancant els camps i les dates. Podeu rebre la informació de totes les entitats i de viva veu, a la Fira El Rodamón que es farà el proper dijous 24 de març, a les 17h, a l’Estació Espai Jove de Girona.
Les brigades solidàries són una manera de conèixer altres realitats i eixamplar la mirada, tot contribuint a la transformació del món on vivim, combatent les desigualtats des de l'acció. Unes quantes entitats de la Coordinadora d'ONG Solidàries organitzen estades solidàries a diversos llocs dels cinc continents. Foto: Setem
Hem preguntat algunes entitats què passarà aquest estiu amb les estades solidàries que organitzen. Algunes les ajornen, d'altres les anul·len, però també n'hi ha que confien que es puguin arribar a fer. Teniu les repostes a continuació. FOTO: Setem
La setmana passada es va celebrar la Fira d'Entitats el Rodamón (Foto) que organitza L'Estació Espai Jove de Girona, amb la col·laboració de la Coordinadora d'ONG Solidàries, en un format virtual . Això sí, l'oferta d'estades solidàries ha quedat molt reduïda, a causa de la pandèmia.