Homenatge a Alpha Sabaly
Diverses entitats van organitzar dissabte passat un homenatge a l'Alpha Sabaly, un activista i defensor dels drets i les llibertats de les persones migrades, que ens va deixar l'any passat, massa aviat.
L'homenatge es va fer a la plaça de la Solidaritat (Marfà/Can Ninetes) de Santa Eugènia de Ter, Girona. Amb aquest acte és volia recordar Alpha Sabaly, activista incansable i defensor dels drets i llibertats de les persones migrades, i amic de la Coordinadora d'ONG Solidàries.
Alpha Sabaly va néixer l’any 1952 en una petita aldea del Senegal, a Trao. A mitjans dels anys vuitanta del segle passat va immigrar a Catalunya. La primera parada va ser al Maresme, a Ocata; aquest municipi oferia acolliment familiar i oportunitats laborals als africans residents al poble. Dos anys més tard, reagrupava la seva dona, l’Adama Balde, i es traslladaven al Montseny, a Arbúcies, on també acabaria afegint-se la seva filla Amy.
Ben aviat, van començar a mobilitzar-se els quatre caps de família que vivien a la Selva en aquell temps: Sory Balde, Doulo Balde, Mamadou Balde (Pilatxan) i el mateix Alpha van començar amb trobades per debatre i buscar la forma d’integració a través de la interacció, cooperació i col·laboració amb totes les entitats de la comarca. "L'Alpha va ser un dels impulsors del codesenvolupament i va fer molta sensibilització, obrint mentalitats, que en comptes d'enviar remeses a les famílies, era més útil fer servir els recursos en projectes que beneficiessin les comunitats senegaleses, d'aquí i d'allà", recorda Pau Lanao, que el va conèixer anys enrere a través de la desapareguda GRAMC.
L’any 2007, tota la família es va mudar a Girona, per millorar les perspectives laborals i econòmiques de la família i encarar més reptes. "Girona, com totes les grans ciutats, oferia l’oportunitat d’ampliar relacions i compartir visions sobre l’àmbit del cooperativisme i el desenvolupament”." diuen des de l'organització.
L’Alpha va ser membre actiu -entre d’altres- de l’assoc. Desenvolupament i Migracions (D&M) i de l’Associació per al Desenvolupament del Riu Senegal.
Segons dades del 2011, a les comarques gironines hi viuen uns 3.240 senegalesos. A l'Espai d'Entitats d'aquest mes de juliol hem parlat amb Mamadou Faye, de l'Associació pel Desenvolupament del Riu Senegal. Aquesta entitat treballa per la millora de la qualitat de vida tant dels senegalesos i senegaleses que viuen aquí, a Girona, com dels que continuen a les poblacions d'origen.
Posem en marxa la segona edició del cicle de formacions sobre l'elaboració de projectes de cooperació per a entitats de codesenvolupament. Es faran dos cicles de formacions: un a Salt, i un altre a Manresa.
L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, es va reunir ahir amb representants de l’Associació Social i Cultural d’Hondures, de la Federació Gironina de la Coordinadora d’Associacions Senegaleses de Catalunya; de l’Associació Oudiodial, de Girona Acull, de Dagua ONG d’Ajuda a Colòmbia, de la Fundació Utopia i de l’Associació de Dones Sudsaharianes Legki Yakaru, així com a representants de la junta i de l'equip tècnic de la Coordinadora d'ONG Solidàries. Foto: Ajuntament de Girona